Párezer forint értékben szalonnát és órát raboltak, évekre elítélhetik őket

Egy szegény embertől szeretett volna lopni két hosszúpályi lakos, most évekre rács mögé kerülhetnek.

A Debreceni Járásbíróság 2023. szeptember 5-én tartott előkészítő ülést a két vádlott ügyében, akik ellen rablás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

Az eset még január 16-án késő este történt, amikor az elsőrendű vádlott és társa Hosszúpályi határában egy közvilágítással nem rendelkező földút mellett lévő házba tört be. A házba nem volt bekötve az áram, az ingatlan ajtaja zárral nem rendelkezett, lakója egy bottal és kővel támasztotta ki az ajtót belülről. Az ajtót benyomni próbálták, amely félig kinyílt, erre viszont felkelt a lakó, aki egy elemlámpával ment megnézni, ki a váratlan vendég. Ekkor az elsőrendű vádlott meglökte a sértettet és az elesett. Mikor beléptek a rablók a házba, az elemlámpa fényében a sértett felismerte a támadóit, azok ezért a földön fekvő embert bántalmazták és pénzt, italt követeltek tőle.

A sértettnek sikerült felkelnie a földről és megpróbált kimenekülni a házról, amikor a másodrendű vádlott rávágta a kezére az ajtót, közben a másik férfi visszahúzta a házba a sértettet és elvette a lámpát a kezéből. Ennek fényével kutatott a házban értékek után, amit nem talált. Ezután a sértettet az ágyába lökték, párnáját az arcába nyomta és közölte, megfojtja, ha nem ad pénzt. Miután nem tett eleget, a másodrendű vádlott a férfi nadrágját és alsónadrágját is lehúzta, pénzért átkutatta.

Miután nem találtak semmilyen készpénzt a sértettnél, levették a kezéről a 3000 forint értékű karóráját, elvettek egy 800 forint értékű szalonnát és a zseblámpát, majd távoztak.

A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, a rendőrség könnyen és gyorsan azonosította az elkövetőket. A karórát megtalálták a másodrendű vádlottnál, az elemlámpát pedig az elsőrendű vádlott tartózkodási helyén.

A két elkövető január 19. óta letartóztatásban van. Az ügyészség a szeptemberi előkészítő ülésen beismerő nyilatkozatot, a tárgyaláshoz való jogról történő lemondást kérte, amelyért mértékes indítványt tett –  az elsőrendű vádlott 11 év fegyházban, társa 6 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztést kapna. Ezt a két vádlott nem fogadta el, nem ismerték el a bűncselekmény elkövetését és tárgyaláshoz való jogukról nem mondtak le, így az ügy folytatódik.

Forrás: Debreceni Törvényszék

Ez is érdekelhet