Sikeresen szerepelt a magyar csapat az ISEF-en

A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja, Laskai Szilveszter több ezer induló közül negyedik helyezést ért el a Los Angelesben megrendezett tudományos versenyek világbajnokságán (International Science and Engineering Fair).

A fiatal magyar gimnazista a szövetség által szervezett Országos Tudományos és Innovációs Olimpián (OTIO) elért eredménye alapján kvalifikálta magát a nemzetközi versenyre.

Laskai Szilveszter „Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel” címűpályázatával képviselte Magyarországot a versenyen.

A szövetség tájékoztatása szerint az innovatív megoldás kiválóan alkalmazható mint általános célú frekvenciaváltó, energiasűrűsége 60 százalékkal nagyobb, mint egy hasonló teljesítményű kereskedelmi forgalomban kapható frekvenciaváltónak.

A neves szakemberekből álló zsűri értékelése szerint a kifejlesztett SiC inverter mint energiahatékonyságot növelő innovatív eszköz, egy megfelelő és adekvát választ adhat a gazdasági és ökológiai környezet változásaival kapcsolatos kihívásokra.

A kedden zárult világbajnokságon mintegy 2000 diák versengett a világ 49 államának és 70 országának képviseletében. A magyar csapat tagja volt Vajda Ádám, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium diákja, az idei, 33. OTIO döntőse.

A magyar delegációt Pazsák Zsófia, a Magyar Innovációs Szövetség ügyvezetőigazgató-helyettese vezette.

Ez is érdekelhet