Szúnyogok elleni védekezés Debrecenben

Debrecen önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy településünk területén az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek.

A kezelés időpontja: 2024. június 10-11., a napnyugta utáni órákban. Pótnapok: 2024. június 11-12., ugyanebben az időben.

A kezelés helye: Debrecen területe (a 35. sz főút – 4. sz. főút – 33. sz. főút által határolt belső körzetek kivételével) és Debrecen-Józsa területe.

Az alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer, vagy Deltasect Plus 20 ULV szúnyogirtó koncentrátum. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

Önkormányzatunk fontosnak tartja a preventív intézkedéseket, ezért a szúnyogártalom megelőzése érdekében városunk lakott területein szakemberrel felmérette a vizekben, vízfolyásokban a szúnyoglárvák mennyiségét.

A kezelés során a nyílt vízfelszínre permetezték a készítményt. A lárvák kifejlődésének megakadályozásával megelőzhető az újabb nemzedék peterakása, szaporodása is. A szer szelektív, kizárólag a csípőszúnyoglárvákra hat, a többi vízi élőlényre nem ártalmas, a szárazföldi rovarokra pedig értelemszerűen nincs hatással.

A szúnyogok számának csökkentésében viszont a lakosság aktív közreműködése is fontos. A ház körüli tenyészőhelyek felszámolásával nagymértékben hozzájárulhatnak a szervezett védekezés sikeréhez. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.

A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.


A hatékony és eredményes védekezés érdekében Önkormányzatunk folytatja a májusban megkezdett szúnyoglárva-irtó tabletták osztását is.

A debreceni lakosok személyi igazolvány és lakcímkártya felmutatásával vehetik át a szúnyoggyérítést segítő tablettákat a készlet erejéig, de legkésőbb 2024.augusztus 31-ig – a korábban a tabletták osztási helyszínét jelentő Új Városháza helyett a Régi Városházán a Zöldterületi Osztály 208. sz. titkársági irodájában (megközelíthető a Városház utca felől), a Polgármesteri Hivatal általános ügyfélfogadási idejében (szerdán 8.00-tól 12.00 óráig és csütörtökön 13.00-tól 17.00 óráig).

A tablettával kezelt víz élelmiszerekkel nem léphet kapcsolatba; tehát zöldségek, gyümölcsök és fűszerkert locsolására sem alkalmas! Olyan, a lakóhely közelében fellelhető vízfelületek kezelésére használható, amelyek ivóvízként sem hasznosulnak, élővizekkel összeköttetésben nincsenek és díszhalak tartására sem szolgálnak.

Ez is érdekelhet