Tavaszi vitamin ABC

 

Az Egészség Világnapja alkalmából elhoztunk nektek egy vitamin ABC-t.

A vitaminok nem csak az egészség megőrzését biztosítják számunkra, hanem az anyagcsere folyamatokban is fontos szerepet töltenek be. Nélkülözhetetlenek a szervezet számára, bevitelükkel kiegyensúlyozott, változatos étrenddel gondoskodhatunk.

A-vitamin

Az A-vitamin, más néven retinol egy zsírban oldódó vitamin, mely erősíti az immunrendszert, segít, hogy lássunk szürkületben is, és az izomrendszer felépítésében is elengedhetetlen fontosságú vegyület. A fogak, a bőr és a csontok normál állapotának fenntartásához is hozzájárul.

Milyen élelmiszerekben található meg?

Kiváló A-vitamin-forrás a máj, a tojássárgája, a halak, a sárgarépa, paradicsom, sütőtök, kajszibarack és a sárgadinnye.

B1-vitamin

A B1-vitamin, másnéven tiamin az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban játszik fontos szerepet, illetve a szív és idegrendszer normál állapotának fenntartását segíti.

Milyen élelmiszerekben található meg?

A B1-vitaminhoz hozzájuthatunk hüvelyesekből, napraforgómagból, pisztáciából, tökmagból, barna kenyérből, sertéshúsból, és tojássárgából.

 

B2-vitamin

A B2-vitamin feladata a vörös vérsejtek normál állapotának fenntartása, a fáradtság csökkentése, a bőr és nyálkahártyák felépítésének segítése.

Milyen élelmiszerekben található meg?

B2-vitamint a tojásból, különböző tejtermékekből, illetve a májból, a húsból vehetünk magunkhoz.

 

B3-vitamin

A segít az idegrendszer normál működésének elérésében, a fáradtság és a kifáradás csökkentésében.

Milyen élelmiszerekben található meg?

Különböző húsok, a máj, a halak, az élesztő, a gombafélék, a gabonák mind kitűnő B3-vitamin források.

 

B4-vitamin

A B4-vitamin, ismertebb nevén a folsav a sejtosztódásban vesz részt, illetve a várandósság időszaka alatt segít az anyai szövetek kialakulásában és a magzat fejlődésében.

Milyen élelmiszerekben található meg?

A leveles zöldségekben, a májban, különböző gyümölcsökben, és az élesztőben.

 

B12-vitamin

A B12-vitamin részt vesz a sejtosztódásban, immunrendszer-erősítő, vörösvérsejt-képző hatású, és támogatja az idegrendszer normál működését.

Milyen élelmiszerekben található meg?

B12-vitaminhoz hozzájuthatunk, ha kefirt, joghurtot, sajtot, húst, májat, tojást és halat eszünk. Csak állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak B12-vitamint, növényi eredetű élelmiszerek nem.

 

Mivel a B vitamin a legösszetettebb vitamin, érdemes B multivitamin kapszulával is pótolni a szervezet számára szükséges anyagokat.

 

C-vitamin

A C-vitamin, azaz aszkorbinsav megerősíti az érfalakat, a csontozatot, a porcokat, a fogínyt, a bőrt és a fogakat. Hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez és segít a vasfelszívódásban.

Milyen élelmiszerekben található meg?

Elsődleges C-vitaminforrás a zöldpaprika, majd a saláta, a káposzta, a csipkebogyó, a citrom, a grapefruit és a narancs.

D-vitamin

A D-vitamin feladata a kalcium és a foszfor normál felszívódásának elősegítése, a vér kalcium szintjének fenntartása, az egészséges csontozat és fogak megőrzése.

Milyen élelmiszerekben található meg?

D-vitaminhoz juthatunk, ha tejet, tejtermékeket, tojást és májat fogyasztunk. A D-vitamin termelődéséhez elengedhetetlen a napfényen való tartózkodás.

E-vitamin

Az E-vitamin egy antioxidáns hatású vitamin, mely a sejthártyák védelmében, az öregedési folyamatok gátlásában vesz részt. Gátolja a sejtek oxidációs folyamatait, így karbantartja az izomszöveteket és a sejteket.

Milyen élelmiszerekben található meg?

E-vitaminhoz növényi olajokat, zöld növényeket és gabonacsírát fogyasztva juthatunk hozzá.

H-vitamin

A H-vitamin, azaz biotin a haj és a bőr egészségéért felel, illetve a normál idegrendszeri és pszichológiai funkciók fenntartását is biztosítja.

Milyen élelmiszerekben található meg?

A legjobb biotinforrások: a máj, a tojás, a fejes saláta, a sóska és a spenót.

K- vitamin

A K-vitamin a véralvadásban, a csontképződésben, a májméregtelenítő funkciójának ellátásában és az egészséges bélflóra fenntartásában  játszik fontos szerepet.

Milyen élelmiszerekben található meg?

A K1-vitamint spenóttal, salátával, brokkolival és káposztával vihetjük be szervezetünkben, a K2-vitamint pedig májjal, hússal, sajttal és tojással.

Fontos azonban, hogy ügyeljünk a mértékre. A túlzott vitaminfogyasztás ugyanolyan súlyos tünetekhez vezethet, mint a vitaminhiány!

Biró Kincső

Ez is érdekelhet