Telefonálásért és be nem csatolt övekért büntetett a rendőrség többezer járművezetőt

A rendőrség jó előre bejelentette, hogy a Focus on the road – Az utat figyeld! kampány keretein belül napokig kiemelt figyelmet kap az ellenőrzések során a telefonok használata vezetés során. Mégis közel kétezer járművezetővel szemben kellett eljárást indítaniuk.

Az egyhetes akcióban a cél az volt, hogy a személy- és vagyonbiztonságot a figyelem elvonásával veszélyeztető cselekményeket derítsék fel. Ezek közé tartoznak az olyan esetek, amikor a járművezető nem a vezetésre, hanem a telefonjára figyel, függetlenül attól, hogy azon éppen telefonál-e, vagy esetleg mással foglalkozik.

A hét napos kampány alatt országszerte 51 951 járművezetőt ellenőriztek az ORFK adatai szerint. Közülük 1914 esetben mobiltelefon használat miatt, 27 esetben más kommunikációs eszköz használata és a figyelmet elvonó tevékenység miatt kellett eljárást indítani.

Bár a fókusz a figyelemelvonó cselekedeteken volt, ha más szabálytalanságot észleltek a rendőrök, természetesen ezzel szemben is eljártak. Így sikerült 6277 emberrel szemben azért intézkedni, mert elmulasztották a biztonsági öv használatát.

Ez is érdekelhet