Több, mint 300 doboznyi segélyadománnyal segít a Debreceni Tankerületi Központ

Ismét közös adománygyűjtést szervezett a Debreceni Tankerületi Központ, valamint az általa fenntartott 41 köznevelési intézmény az ukrajnai menekültek számára. A tankerület márciusban már 750 doboz adományt adott át a Debreceni Karitatív Testületnek. Azóta is folyamatosan gyűjtötték a felajánlásokat, amely során mostanra újabb 313 doboznyi adomány gyűlt össze. 

Az egységesen csomagolt és felirattal ellátott dobozokba: tartós élelmiszerek, tisztálkodási és tisztítószerek, valamint ágyneműk, takarók és párnák kerültek.

Fotó: Miskolczi János

Az újabb adomány átadása a Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában történt május 3-án.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a Debreceni Karitatív Testület társelnöke az eseményen hangsúlyozta: az orosz-ukrán háború kezdete óta Debrecen az összes ide érkező és segítséget kérő menekültről gondoskodik.

Már a harcok kitörése után egy héttel átmeneti szállót hozott létre a város a Debreceni Szakképzési Centrummal és a Debreceni Tankerületi Központtal karöltve – mondta.

Fotó: Miskolczi János

 

Széles Diána arról is beszélt, hogy a Debrecenben fogadott ukrajnai menekültek egyik csoportja azoké az utánpótlás korú fiatal sportolóké, akik ellátásának szervezésében – Magyarország Kormánya és a város támogatásával – debreceni sportegyesületek működnek közre. Jelenleg 100 labdarúgó, 40 jégkorongozó, 30 úszó tartózkodik Debrecenben – illetve a labdarúgók egy része Hajdúböszörményben –, és hamarosan 30 cselgáncsozó is érkezik.

Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója elmondta: márciusban 750, ma pedig 313 doboznyi adományt tudtak átadni. Kiemelte továbbá, hogy az első alkalomhoz képest az adományt gyermek- és felnőttruhákkal, cipőkkel is ki tudták egészíteni, de más módokon is próbálnak segíteni.

A Debreceni Tankerületi Központ intézményeinek munkatársai, akik beszélik az ukrán nyelvet, a kommunikációt segítendő határ mentén is önkénteskedtek, illetve az ukránul beszélő gyerekek iskolai beilleszkedését, tanulmányi felzárkóztatását is segítik – emelte ki.

Fotó: Miskolczi János

 

Rózsahegyiné Juhász Éva, a Debreceni Karitatív Testület elnöke háláját fejezte ki és megköszönte a Debreceni Tankerületi Központ segítségét. Továbbá közölte: a meleg ételek elkészítéséről az EU-Roma Országos Egyesület gondoskodik, azonban nagy szükség van olyan friss élelmiszerekre – zöldségek, felvágottak, tojás –, amiket reggelire, vacsorára szendvicsek készítéséhez lehet felhasználni. Az ilyen jellegű adományokat a Debreceni Szakképzési Centrum Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolájában (Debrecen, Kassai út 25.) kialakított segítségponton várja a Debreceni Karitatív Testület.

Fotó: Miskolczi János

 

A tankerület így összesen már több, mint 1000 doboznyi felajánlást gyűjtött a menekültek számára.

 

Ez is érdekelhet