Továbbra is ingyenes a hetedikeseknek a HPV elleni oltás

A 12. életévüket már betöltött, 7. évfolyamos lányok számára 2014/2015-ös tanévtől térítésmentesen elérhető a HPV – elleni védőoltás, illetve a 2020/21-es tanévtől már a fiúk is kérhetik a kilenc komponensű, ingyenes HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltás beadását. Ezt csakis szülői engedéllyel kaphatják meg az általános iskolai diákok, de ha már gimnáziumba járnak, akkor abban az intézményben igényelhető szeptemberig.

Az iskolai védőnő vagy orvos, továbbá a körzeti-, vagy választott nőgyógyásztól-, és háziorvostól is kérhető előzetes felvilágosítás. A kezdeményezés szerencsére célt ért, mivel a jelenlegi adatok szerint, a lányok 80 százaléka, a fiúk több mint 70 százaléka vette igénybe a nagyfontosságú, önkéntes vakcinát hazánkban.

Élen járnak a prevencióban a hajdú – bihari oktatási intézmények, így a debreceniek is.  

 

A védőoltás a HPV hét olyan típusa ellen ad védettséget, amelyek a leggyakrabban okozhatnak daganatos megbetegedést, valamint két olyan típus ellen is védelmet nyújt, amelyek a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért felelősek. A HPV okozta megbetegedésekkel szemben a szexuális élet megkezdése előtt beadott oltás a leghatékonyabb.

 

Az általános iskola hetedikes tanulóinak szeptemberben még lehet jelentkezni az intézmény védőnőjénél, orvosánál az oltásra. Az elmúlt tanévben, októberben zajlottak a HPV oltások beadása. A második, ismétlő oltás beadására 2023 áprilisában került sor. Vélhetően ez az új tanévben is így lesz.

A szülő és a gyermek is kérhet pontos felvilágosítást az önkéntes HPV oltásról. Az iskola – egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztatás és a nyilatkozat kitöltésével segítsen az érintetteknek.

 

Azok, akik lemaradtak a feliratkozásról, forduljanak tanácsért ugyancsak a védőnőhöz, az intézményvezetőkhöz, vagy helyetteseikhez.

 

A védőoltás program célja a HPV vírus okozta daganatos megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. A nőgyógyászok többsége javasolja a védőoltás beadását a hetedikes diákoknak. Annál is inkább, mert ennek köszönhetően jelentősen csökken a HPV vírus okozta rákos megbetegedések kialakulása felnőtt korban, amire 2014 előtt nem volt lehetőség. A későbbi életkorban, már mindenki önköltségesen veheti igénybe a vakcina beadását, ami nem csekély összeg.

 

Felmérések igazolják, hogy egyes fiatalok sajnos már 12-13 éves korukban létesítenek szexuális kapcsolatot, ami védekezés és megfelelő testi -, és lelki érettség nélkül hatalmas felelőtlenség. A humán papilloma vírust fertőzött személy adhatja át az egészséges embernek, elsősorban nemi érintkezés során. Más esetben elegendő a HPV-vel fertőzött szemölcsökkel való érintkezése a bőrnek.

 

 

A magyarországi HPV elleni védőoltás programban elért eredmény nemzetközi összehasonlításban is elismerésre méltó. Az európai szinten is kiváló hatás részben a szülők felelős döntésének, a védőnők és az iskolaorvosok odaadó, lelkiismeretes szervező munkájának is köszönhető, ami a Nemzeti Népegészségügyi Központ számára nagyfontosságú a prevenció, az egészségmegőrzése miatt is.

Mit tudhatunk a HPV- ről?

A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés kórokozója, szinte mindenki elkapja élete valamelyik szakaszában. A HPV- fertőzés a nőket és a férfiakat is egyaránt érinti. A vírus az intim területek bőrének érintkezésekor is terjedhet, így a nemi aktus sem feltétlenül szükséges a fertőzéshez, ami sok esetben tünetmentes. A HPV-t hordozó férfiak, ifjak vagy nők, és lányok többsége nem is tudja, hogy fertőzött, így könnyen terjeszti a vírust. A szervezet az esetek többségében magától leküzdi a fertőzést. Amennyiben ez tartósan fennmarad a fertőzés, akkor a nemi szerven szemölcsök vagy rosszindulatú daganatok alakulhatnak ki.

A HPV nemcsak méhnyakrákot okoz, hanem a szeméremtest, a hüvely, a hímvessző, a garat és a végbélnyílás rosszindulatú daganataiért is felelős.

Magyarországon évente mintegy 5000 HPV okozta daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, közülük 400-500 nő belehal a méhnyakrákba – tájékoztatott dr. Kovács László szülész-nőgyógyász főorvos.

 

A HPV – vakcinának javallata nem terjed ki a fej-nyaki daganatos megbetegedések, valamint a hímvessző rákos kórságok megelőzésére.

 

A kilenc komponensű HPV elleni védőoltás az alábbi HPV által okozott betegségek megelőzésére javasolt:

  • Méhnyakrák (99% -át okozza a HPV)
  • Szeméremtest rosszindulatú daganatai (60%-át)
  • Hüvely rosszindulatú daganatai (70 %-át)
  • Végbélnyílás környékének rosszindulatú rákos betegségei ellen (85 %-át)
  • Nemi szervi szemölcsök (70 %-át)

 

Az eddigi felmérések szerint, akik megkapták a HPV elleni oltást 10- 15 évig is védettséget élvezhetnek a daganatos megbetegedésekkel szemben, ami mellett nélkülözhetetlen az elővigyázatos, biztonságos szexuális élet.

Azok a diákok, akik 12 éves korukig nem kapták meg az oltást, de nem éltek szexuális életet, 15 esztendős koruk betöltése előtt, még igényelhetik a HPV – elleni vakcinát az adott oktatási intézményben.

Ekkor is két oltásra van szükség minden esetben, amit a felkarba kapnak a diákok. Az őszi és a tavaszi oltás után, ha a harmadik vakcina beadása is szükséges, minimum három hónapnak el kell telnie a legutolsóhoz képest.

 

    Ez is érdekelhet