Új közösségi kertek Debrecenben

A nagy sikerrel működő Vénkerti Közösségi Kert – melynek idei szezonnyitójáról mi is beszámoltunk – mellett újabb két kert készült, illetve készül még a Tócóskertben és az Újkertben is. A fejlesztésekről sajtótájékoztató keretében számoltak be augusztus 9-én a Tócóskerti Közösségi Kertben.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármester elmondta, hogy a város vezetése kiemelten fontosnak tartja, hogy a lakótelepeken élők életkörülményeit javítsa, szebbé, jobbá, otthonosabbá téve környezetüket. Hozzátette: ebben nagyon jelentős szerepet játszanak a zöld szempontok, mivel Debrecen zöld város, a lakótelepek is azok, s minél több olyan fejlesztést szeretne végrehajtani a város, melyek e célokat szolgálják. Ezek közé tartozik a közösségi kertek létesítése és számuk fokozatos gyarapítása.

Balázs Ákos

A Vénkertben 2020 óta működik Debrecen első közösségi kertje, amely 2021-ben elnyerte a Magyarország legszebb közösségi konyhakertje címet.

A Tócóskert önkormányzati képviselője, Varga András és Pósán László országgyűlési képviselő kezdeményezésére mostantól a Tócóskertnek is van közösségi kertje. A Tócóskerti Közösségi Kertben 14 magas ágyás található, amelyek összesen 28 családnak, illetve magánszemélynek adnak lehetőséget a kertészkedésre.

A hamarosan szintén készen álló Újkerti Közösségi Kertben pedig 12 magas ágyás áll majd összesen 24 kertészkedő rendelkezésére.

A parcellák művelésére a kozossegikert.debrecen.hu internetes oldalon elérhető információk alapján 2022. augusztus 19-én 12.00 óráig lehet pályázni.

A pályázat egy szezonra szól, mely a tócóskerti és az újkerti két közösségi kert esetében 2023 végéig tart. A pályázaton nyertes kertészkedőknek támogatásként évi 4000 forintot kell majd fizetniük, s ezzel válnak jogosulttá a parcellák művelésére. Az így keletkező összegből a közösségi kert közös kiadásait fedezik majd.

A Zöld Munkacsoport és a Future of Debrecen mozgalom tagjaitól – akár személyesen is és a futureofdebrecen.hu oldalon megjelenő cikkeken keresztül – a majdani kertészkedők segítséget is kaphatnak majd ahhoz, milyen növényeket, hogyan érdemes itt termeszteni, és milyen ételeket lehet ezekből főzni.

Balázs Ákos azt is elmondta, hogy Varga András önkormányzati képviselő kezdeményezésére a közvetlenül a Tócóskerti Közösségi Kert bejárata előtt vezető gyalogutat is megújítják majd annak érdekében, hogy a kert megközelíthetősége minél könnyebb legyen.

Pósán László

Pósán László országgyűlési képviselő szerint Debrecen valóban zöld város, amit az ide látogatók is visszaigazolnak azzal, mikor azt mondják: más településen még nem láttak ennyi fát. Nem véletlenül fejlesztik Debrecenben programszerűen a zöldterületeket, ültetik a fákat.

Ennek a folyamatnak a része a közösségi kertek példamutató módon való létrehozása is – mondta Pósán László.

A város kertségi területein gyakoriak az összetartó kertbarát közösségek. Mostantól a lakótelepeken is lesz lehetőség ezek létrejöttére, s arra is, hogy aki valóban bio-ételeket szeretne fogyasztani, a közösségi kertben megtalálhatja rá a módot, hiszen itt biztosan tudni fogja, hogyan, milyen körülmények között termett az alapanyag – fűzte hozzá.

Varga András

Varga András hangsúlyozta: a parcellák műveléséhez öntözővíz áll rendelkezésre, s a termés biztonságban lesz, hiszen a kertet kerítés veszi körül, a kapu zárható. A szerszámoskamrába minden itt kertészkedő elhelyezheti majd a parcellája műveléséhez használt kerti szerszámait is. Az egyéni parcellákon kívül 4, fűszernövények termesztésére alkalmas magas ágyás is helyet kapott a kertben – ezeket közösen vehetik igénybe az itt kertészkedők.

Fotók: DMJV

Ez is érdekelhet