Újból Magyarországon gyártanak Nokia okostelefon

Korábban mondhatni hagyománya volt az okostelefon gyártásnak Magyarországon, hiszen a Nokia és a Blackberry is gyártatott készülékeket hazánkban. Most visszatért egy márka és újból Magyarországon készülhet okostelefon.

2014 év végéig készültek korábban Komáromban Nokia okostelefonok, 9 éve azért állt le a gyártás, mert a márka telefonos üzletágát felvásárló Microsoft nem látott potenciált a komáromi üzemben, nem sokkal később az egész telefonos üzletágat bezárta a vállalat. Emellett Tiszaújvárosban a Jabilban készültek a kanadai RIM készülékei, a BlackBerry-k.

Nokia XR21
Magyarországon szerelik össze az új Nokia modellt.

Most újból Made in Hungary felirat kerülhet Nokia készülékekre. A márkajelzést használó finn HMD ugyanis még februárban jelentette be, hogy egyes készülékeinek gyártását Európába hozza, most pedig kiderült, hogy a strapatelefonok kategóriáját erősítő Nokia XR21-es modellt Magyarországon szerelik össze.

Az Ázsiából Európába telepített gyártás elsősorban adatbiztonsági megfelelősséget kínál, az összes mobilt szigorú szoftver- és malwaretesztnek vetik alá, illetve a HMD az adatokat is európai szervereken tárolja.  Ezek azért fontosak, mert így vállalati és akár kormányzati felhasználásra is szóba jöhet.

Nokia XR21
Hazánkban fenyőzöld színben érhető el a Nokia XR21

Kétféle verzió készül az európai piacra szánt Nokia XR21-ből. A mindenki által megvásárolható modell 6,49”-os FullHD+ kijelzőt kapott 120 Hz-es képfrissítéssel, Gorilla Glass Victus védő üveggel. A belsejében a Qualcomm Snapdragon 695 5G processzor található meg, 6 GB RAM-mal és 128 GB háttértárral. A hátlapon egy 64 megapixeles és egy 8 megapixeles kamera található meg.

Emellett készül egy XR21 Made in Europa limitált kiadás, ebből mindösszesen 50 darabot gyártanak le. A sorszámozott, kis példányszámú verzióból 30 darabot vásárolhatnak meg a felhasználók.

Nokia XR21 Made in Europe limitált kiadás
Ilyen a Nokia XR21 Made in Europe limitált kiadás

A mindenki által elérhető Nokia XR21 5G okostelefon már megvásárolható Magyarországon is zöld és éjfekete színben.

A készüléket Magyarországon szerelik össze, azt viszont nem árulta el a HMD, hogy mely városban készülhetnek az okostelefonok. A vállalat azt tervezi, hogy a jövőben további 5G-s készülékeinek gyártását is áthelyezi Európába.

Ez is érdekelhet