Visszafelé sülhet el az új szabályozás, elszaporodhatnak a PET palackos borok

Bár a PET palackos borok jelenleg kifejezetten negatív minőségi megítéléssel rendelkeznek, mégis lehet, hogy egyre több magyar bor kerül majd üveg helyett műanyag palackba, aminek az oka főleg a kiterjesztett gyártói felelősség okozta megemelkedett költségek.

2024-ben indul Magyarországon a kötelező visszaváltási rendszer, amely részeként az egyszer használható PET palackok is betétdíjasok lesznek. Bár ez valóban jó kezdeményezés, a szabályozása extra költségeket okozhat a gyártóknak. A cégek maguk döntenek, hogy többször használható betétdíjas csomagolásba kerül a termék, vagy egyutas csomagolásba. Előbbi sokkal környezetkímélőbb, azonban jelentős adminisztratív terhekkel jár.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) úgy látja, hogy az erp-díj és a jövőre érkező drs szolgáltatási díjat a szabályalkotók tömegalapon határozták meg, nem környezetvédelmi szempontból. Ebből adódóan a borosüvegek a nagyobb tömeg miatt 4,7-5,7-szer magasabb díjtétellel érintettek, mint a műanyag palackok.

Hiába környezetbarát és könnyen újrahasznosítható csomagolási forma az üveg, a borászatok jó része valószínűleg PET palackokba fogja tölteni a boraikat azért, hogy ne növekedjenek meg jelentősen a költségeik és ezzel együtt ne kényszerüljenek jelentős áremelésre a termékekkel.

Azonban a HNT hozzáteszi, számos olyan  termék van, amelyet nem lehet műanyag palackban tárolni, értékesíteni, ilyen például a pezsgő, ezt csak vastag falú üvegbe tölthetnek, amely tömege nagy. Úgy látják, hogy a visszagyűjtött hulladék újrahasznosíthatóságát figyelembe kellene venni és ösztönözni a gyártókat arra, hogy minél inkább környezetbarát csomagolást használjanak. A borosüveg ebből a szempontból jó opció, mégis a szennyezőbb PET palackok válthatják fel sok esetben a szabályozás miatt.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa hangsúlyozza, hogy a költségemelkedés és a PET palackra váltás is fogyasztáscsökkentéssel járhat a jövőben, ez pedig a borászati ágazat versenyképességét ronthatja.

A jelentősen megnövekedett adminisztrációs terhek között felhívják a figyelmet arra, hogy egy borospalack regisztrációjához legalább 25 adat megadása szükséges és termékenként 12 palackot kell küldeni mintavételre. Ha egy címke megváltozik, akkor azt külön újra kell regisztrálni. Ráadásul a forgalomba hozatali eljárás akár 4 hónapig is eltarthat, míg a könnyű, gyümölcsös borokat 5-6 napon belül forgalomba kell hozni a legjobb minőség érdekében, így a jelenlegi adminisztráció hátráltatja az értékesítés és csökkentheti a termékek minőségét.

Ez is érdekelhet