Vörösbe borult a Nagytemplom

November 24-én vörös fénnyel világították meg a Református Nagytemplomot, ezzel kifejezve az üldözött keresztyének iránti szolidaritásukat.

A vörös szerda (Red Wednesday) kezdeményezést az ACN (Aid to the Church in Need) nevű szervezet indította. Céljuk, hogy az év egy napján a világ különböző pontjain egyes épületeket vörös színnel világítsanak meg, így fejezve ki az üldözött keresztények iránti szolidaritásukat. 

Az Open Doors civil szervezet 2021 elején ismertetett adatai szerint napjainkban meghaladja a 340 milliót azoknak a keresztényeknek a száma, akik nagy fokú üldözés és hátrányos megkülönböztetés áldozatai. Ez azt jelenti, hogy minden nyolcadik keresztényt érint a diszkrimináció. Az üldözés szélsőséges méreteket ölt nagy részüknél, pontosan 309 millióan szenvednek ettől a világ 50 országában.

Ez az első alkalom, hogy a Debreceni Református Nagytemplom is csatlakozott a kezdeményezéshez a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság felkérése végett. A látványosság 16 óra 30 perckor kezdődött és egészen éjfélig fog tartani a megemlékezés.

Ez is érdekelhet