WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon

Megér-e 70 ezer forintot, hogy tudjuk ha baj van a szívünkkel? Akár ezen gondolatmenetet követve is írhatnék most a WIWE nevű eszközről, de itt azért sokkal többről van szó.

A koronavírus-járvány sok dologban megváltoztatta a világnézetet. Már látjuk, hogy az egészségügyi kapacitások végesek és jobb megelőzni a betegséget, mint utána a kórházban reménykedni, hogy hamar kijöhetünk. De ha még enyhe tünetekkel otthon ki is hevertük a COVID-19 vírust, akkor is ott lehet a post-COVID, azaz a betegség hosszútávú mellékhatásai, amiről még ma sem tudunk sokat. Szívizomgyulladás, érproblémák, tüdőgondok, álmatlanság, az ízlelés, szaglás elvesztése hosszabb időre és még sorolhatók azok a tünetek, amelyek követhetik az első negatív tesztet a COVID-19 fertőzés után.

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon
Akár a Nagytemplom tövében is készíthetünk bő 1 perc alatt EKG vizsgálatot a WIWE segítségével

A 2021-es Labdarúgó Európa Bajnokság Dánia-Finnország mérkőzése sem az eredményről marad emlékezetes, hanem a dánok játékosának, Christian Eriksen esetéről, a 29 éves profi játékos az első félidő végén összeesett és újra kellett éleszteni. Bár az ő esetében komoly orvosi vizsgálatok történnek rendszeresen, még ezen szinten sem kivédhetetlen egy szívvel kapcsolatos probléma. De mi van akkor, ha az átlagember nem is jut el orvoshoz, hogy kivizsgálják? 

Az egészség hosszútávú megőrzésének egyik kulcsa lehet a megelőzés, vagy éppen a probléma felismerése időben. Persze láthatjuk, hogy a jelenlegi leterhelt egészségügyben nem olyan egyszerű az egészség-megtartó vizsgálatokra sem bekerülni.

Az öngondoskodás fontosabb lehet most, mint korábban és ebben segíthet hosszabb távon is a WIWE,  a magyar fejlesztésű és gyártású szív diagnosztikai eszköz, amely egy perc alatt készít EKG-t és elemzi ki az adatokat közérthető módon.

Talán a 2016-os barcelonai MWC (Mobile World Congress – Mobil Világkongresszus) rendezvényen találkoztam először a céggel, amikor a nemzetközi kisebb pavilonok között felbukkant egy magyar kiállító, a Sanatmetal és egy okoseszközt, egy névjegykártya méretű EKG-s eszközt promóztak, amely akkor még nem volt piackész állapotban, de mindenképpen érdekesen hangzott.

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon
A Huawei Matebook X Pro notebook fedlapján az apró WIWE, ami kb. egy bankkártya méretével egyezik meg

Három évvel később nyáron játékvezetőként készültem a szokásos fizikai tesztemre a Hajdú-Bihar megyei Labdarúgó Játékvezetői Bizottság edzőtáborában. A teszt lefutása előtt jelezték, hogy az MLSZ küldött egy új kütyüt, amivel lehet EKG mérést csinálni és kötelező ezt elvégezni mindenkinek és ha komolyabbnak tűnő problémát jelez, akkor nem lehet futni. Ez a kütyü pedig ekkor már a WIWE volt. Három év alatt prototípusból kész termék lett és többek között a Magyar Labdarúgó-Szövetséghez is jutott belőle. Ekkor megvolt a gyors mérés, minden rendben volt és mehettem is futni.

Bár én játékvezetőként minden évben járok sportorvoshoz, ahol végeznek EKG mérést is, azért valljuk be, nagyon sokan vannak, akiken évek óta nem végeztek hasonló vizsgálatot és esetleg nem is tudja azt, hogy milyen állapotban van az egészsége, biztosan minden rendben van-e a szívével.

A jelenlegi egészségügyi helyzet késztetett arra, hogy megkértem a WIWE-ot, hogy letesztelhessen az eszközt, amelyet nem csak Magyarországon fejlesztettek, de a gyártás nagy részét is itthon, Debrecentől nem messze, Egerben végzik.

Meg is érkezett a kisméretű fehér doboz, amely egy fekete színű, névjegykártya méretű WIWE eszközt rejtett. Vékony, apró eszköz, amelyről nem gondolná az ember, hogy valóban képes klinikai szintű EKG-t mérni, amelyet ki is értékel a rendszer.

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon
Nem túl vastag eszköz, az alján egy microUSB-re, de sokat nem kell tölteni.

A beüzemeléshez le kell tölteni a telefonra a WIWE alkalmazást, amely elérhető Androidra, illetve iOS-re egyaránt. Az első használat előtt rövid regisztráció, meg kell adni a felhasználó főbb adatait, mint pl. a kort, a testtömeget, magasságot, illetve párosítani kell a WIWE-ot Bluetooth-on keresztül a telefonnal. Ehhez az eszköz oldalán lévő bekapcsoló gombot kell megnyomni, majd az alkalmazásban megjelenő eszköz csatlakoztatására nyomni.

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon
Ilyen mérés közben a WIWE. A telefonon követhető a mérés és a hátralévő idő.

Miután minden megvan, már mérhetünk is. Ezt célszerű nyugodt környezetben, asztalnál ülve elvégezni. A telefonon rányomunk az Új mérésre, majd a két mutatóujjunkat hozzáérintjük a WIWE két szürke színű érzékelőjéhez. Fontos, hogy a két kezünk ne érjen egymáshoz, valamint az érzékelőket nem kell nyomni, elég csak ha megérintjük. 10 másodperc alatt felkészül, majd utána 60 másodpercig mér az eszköz. A mérés folyamatát a WIWE a rajta lévő zöld LED-ekkel jelzi, közben pedig a telefon képernyőjén látszódik az EKG görbe, a pulzus, illetve hogy hol tart a folyamat, jobb alul látható a visszaszámlálás.

Az 1 perces mérést követően azonnal kapunk is egy kiértékelést.

Ha a képen a három kör zöld, akkor mondhatni minden rendben. Ha esetleg narancssárga, akkor kismértékű rendellenességet mért az eszköz, míg a piros szín figyelmeztet, hogy célszerű minél előbb felkeresni egy orvost.

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon
Mérés után egy összefoglaló képernyő egyszerűen megmutatja, hogy minden rendben van-e.

Az egészségügyben használt EKG-k ha minden igaz, 12 elvezetést használnak a mérésre – legalábbis ezt mondják a témában nálam jobban otthon levők. A WIWE az első elvezetést méri csupán, amely nem helyettesíti a kórházakban megtalálható mérést, azonban már ennek adatai is elegek egy előzetes felméréshez, aminek segítségével gyorsulhat a problémák felismerése, megelőzése.

Az összefoglaló képernyőn láthatjuk az EKG (ElektroKardioGráfia), az AR (Aritmia),  és a KH (Kamrai Heterogenitás) mérések elemzéseit a három színre leegyszerűsítve. Ezen kívül alul a bal oldalt a véroxigénszintet, középen pedig a pulzust. 

Ha a jobb oldalon található Részletek menüpontra megyünk, akkor több oldalon keresztül részletezi az alkalmazás a mérést, konkrétabb adatokat is feltüntetve. 

Az EKG paramétereknél látható az átlagolt többségi ciklus, hullámhatárokkal, bár valószínűleg ennek a jobb oldali táblázat ami érthetőbb lesz az átlagos embereknek, mint nekem, ahol látható egy normál tartomány és az, hogy a mért érték hol helyezkedik el benne. 

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon

Itt egyébként lehetőség van a teljes EKG görbe megjelenítésére is, bele is lehet nagyítani, így hozzáértő szemek jobban meg is tudják vizsgálni.

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon

Az Aritmiai vizsgálatnál viszonylag egyszerűbben érthető az ábra, hiszen van két szaggatott vonal, ha belül van a sok pont, minél közelebb egymáshoz, akkor elvileg minden jó, míg ha össze vissza, nagy eltéréssel, vonalakon kívül, akkor lehet gond. De jelzi is szövegesen, hogy ennél a mérésnél jelentős szívritmus-ingadozás nem volt érzékelhető.

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon

A többségi szívritmus görbét is jeleníti a mérés, a HRV-hez azonban szükség van hogy megadjuk előre az életkort is. 

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon

A kamrai heterogenitás számomra leginkább egy modern festményre emlékeztet, de egy egészségügyileg képzettebb ember már ebből is hasznosabb információkat szűrhet le, számomra pedig elég, hogy azt jelzi az app, hogy feltételezhetően normális minden.

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon

A WIWE működését érintő szakmaibb meglátások tekintetében átadom a szót dr. Tuboly Gergelynek a Pannon Egyetem adjunktusának, aki a II. országos Pitvarfibrillációs Konferencián adott elő.

Az átlag embereknek szerintem már az is nagy segítség, ha a mérés végén a főképernyő adatait nézik, hiszen a színekkel könnyedén értelmezhető, hogy feltételezhetően minden oké, vagy van-e gond, amivel érdemes orvost felkeresni.

Fontos tulajdonsága a WIWE-nak, hogy képes továbbítani a mérési adatokat, ha szeretné a felhasználó, azaz megadhatom, hogy a mérési eredményt elküldje a kezelőorvosomnak, így a “távgyógyítás” nem az alapján zajlik, hogy a beteg elmondja telefonon, hogy kicsit fáradtabb, piros a torka, esetleg rosszabbul alszik, mint szokott, hanem az orvos rögtön lát egy szakmailag értelmezhető mérési eredményt, amelyből rögtön levonhat olyan következtetéseket, amivel jobb minőségű segítségnyújtást tud nyújtani, akár telefonon keresztül is.

A WIWE beépített akkumulátorát a hozzá kapott microUSB kábellel lehet feltölteni. Hogy egy feltöltéssel hány mérésre képes az eszköz, azt nem tudom pontosan, mert 30 mérés után még mindig nem igényelte a töltőt sőt a LED-ek alapján 75%-ig sem merült, ami azért biztató.

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon
Ilyen mérés közben a WIWE. A telefonon követhető a mérés és a hátralévő idő.

Ha egy hagyományos okoskarkötőt, okosórát nézünk, akkor ezek a legtöbb esetben nem kínálnak pontos mérést. A csuklón optikai érzékelőkkel mért pulzus pontatlan lehet, nem is garantálja a gyártó annak mérését. Az Apple Watch újabb kiadásai rendelkeznek már komolyabb szenzorokkal, amelyek képesek jobb, valós mérést végezni. A WIWE egy olyan eszköz, amely jelentősen többet tud, mint a hasonló árú okosórák, okoskarkötők, ha az egészségügyi méréseket nézzük. Hogy mennyire viszik? Biztosan nem annyira, mint az okosórákat, pedig kellene.

A WIWE ára kb. 70 ezer forint. Erre sokan mondhatnák, hogy drága, viszont kérdés, hogy mihez képest. Mennyit ér az egészségünk megőrzése? Egy munkanélküli 18 év felüli személy Magyarországon 8000 forintot fizet egészségügyi szolgáltatási járulék összegeként havonta. Azaz évi 96 ezer forintot. Ha ezt 6 hónapig nem fizeti, akkor az állami egészségügyi ellátásban egyes szolgáltatásokat nem vehet igénybe, vagy éppen azt kiszámlázzák neki és ki kell fizetnie. Persze a WIWE-ot sem a munkanélküliek fogják megvenni, pedig nekik is legalább akkora szükségük volna az egészségük megőrzésére, mint mindenki másnak.

WIWE mobil EKG: már ebéd előtt is ellenőrizheted a szíved állapotát a telefonodon
Így mér a WIWE, csak két ujjamat kell hozzáérinteni.

A WIWE célközönsége szerintem azon egészségtudatos emberek, akik stabil munkahellyel rendelkeznek, nem a napi megélhetés a problémájuk. 70 ezer forint kevesebb mint egy vállalhatóbb mai középkategóriás okostelefon a boltban. 

Én évente járok sportorvoshoz, ahol EKG-t is csinálnak. Persze erre ránéz a doktornő és ha nincs gond, csak pecsételi az alkalmasságot a sportorvosi igazolásra. De mi van, ha pár hónap múlva történik valami, ami miatt megváltozik az egészségügyi állapotom? Vagy van baj, vagy ha nincs, akkor a következő sportorvosi vizsgálatnál figyelmeztet az orvos. A WIWE viszont heteket, hónapokat is spórolhat a kezelésben. Egy egészséges embernek szerintem ha hetente egyszer leül és megméri az állapotát, nem egy nagy erőfeszítés a tudat, hogy többet tett az egészségéért. Aki esetleg tudja, hogy szívproblémákkal küzd, vagy küzdött, akár az életét is megmenthetni, ha időben észreveszi a mérés segítségével, hogy valami gond van.

A magyar fejlesztésű és hazai gyártású WIWE egy szerintem alulértékelt termék. Sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, mert valóban hasznos, ráadásul legalább annyira fancy lehetne, mint egy Apple AirTag, amit valószínűleg zsákszámra vásárolnak majd, igaz csak a kulcsunk elvesztésétől véd meg minket. Mindeközben a WIWE “csak az életünket mentheti meg”.

A WIWE megvásárolható közvetlenül a gyártótól, de számos hazai (és külföldi) üzlet és webshop is felvette már a kínálatába. 

Ez is érdekelhet