Zsaroló üzeneteket küldtek és pénzt követeltek

A Debreceni Járásbíróság 2024. május 6-án ítéletet hirdetett annak akét vádlottnak a büntetőügyében, akik megzsaroltak egy férfit Debrecenben.

A járásbíróság a vádlottakat zsarolás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, melyet az elsőrendű vádlott felbújtóként követett el. Ezért a bíróság az elsőrendű 21 éves vádlottat 2 év börtönbüntetésre, míg fiatalkorú társát 1 év 10 hónap fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte. A bíróság a vádlottakkal szemben kiszabott szabadságvesztés 4, illetve 3 évi próbaidőre felfüggesztette. 

Az ítélet lényege szerint a vádlottak 2022 októberétől ismerték egymást, baráti kapcsolatban álltak, majd novemberben elhatározták, hogy pénzhez akarnak jutni. Az elsőrendű vádlott és a sértett az egyik közösségi platformon ismerkedtek meg egymással, a rövid beszélgetéseken kívül alkalomszerűen személyesen is találkoztak.

A vádlottak, az elsőrendű vádlott rábírására közösen elhatározták, hogy a sértettől nagyobb összegű készpénzt, kétmillió forintot fognak követelni.

A tervük az volt, hogy a sértettet azzal zsarolják meg, hogy ha nem ad pénzt, akkor szüleinek, barátainak és kollégáinak olyan információt hoznak a tudomására, amellyel az addigi életvitelét ellehetetlenítik és kellemetlen helyzetbe hozzák.

A két vádlott 2022. november 3-án egy közösségi médiahálózat üzenetküldő felületén keresztül el is küldték a fenyegető üzenetüket a sértettnek, amelyben a pénzt követelték és kilátásba helyezték, hogy ha nem kapják meg, akkor egy kreált, kompromitáló információt megosztanak online a sértett családja és ismerősi körében.

Forint

A megbeszélt találkozóra a fiatalkorú vádlott 2022. december 1-jénel is ment, majd őt a pénz átadását követően a helyszín közelében tartózkodó nyomozók elfogták és a Debreceni Rendőrkapitányságra előállították. Az elsőrendű vádlott ebben aktívan nem működött közre, ő kizárólag a sértett adatait bocsátotta a társa rendelkezésére és unszolta, hogy vegye fel a kapcsolatot a sértettel. Sokáig ő sem bujkálhatott, mivel rövid időn belül a rendőrök látókörébe került.

Dr. Emri Kinga bíró az ítélet indokolása során enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak ellen a bűncselekmény elkövetése óta újabb büntetőeljárás nem indult, az elsőrendű vádlottnak bejelentett munkahelye is van, ahol dolgozik. A büntetőeljárás során tanúsított magatartásuk alapján arra lehet következtetni, hogy a vádlottak törvénytisztelő életet élnek, valamint a pártfogó felügyelő is rá fog erősíteni a társadalmi együttélés szabályainak betartására.

Ez is érdekelhet