A Telenor nyártól kapcsolja le a 3G hálózatait

A Telenor nyártól kapcsolja le a 3G hálózatot Magyarországon, hogy helyt adjon az 5G-nek.

A bejelentés szerint 2022. nyarán indul meg a 3G hálózatok lekapcsolása. Ennek oka, hogy az ehhez használt szűkös frekvencia spektrumokat felhasználná a szolgáltató az 5G lefedettség további bővítésére. Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese kifejtette, hogy az 5G hálózatok nem csak nagyobb adatátviteli sebességet és alacsonyabb késleltetést biztosítanak, hanem jóval kisebb az 1 GB adatátvitelére eső környezeti terhelés is.

A Telenor nyártól kapcsolja le a 3G hálózatait

A szakember elmondta, hogy a Telenor jelenlegi mobilinternet forgalma 97%-ban történik 4G-s hálózaton. A 3G-s hálózatokon a forgalom 3%-a sem történik, helyette viszont az 5G folyamatosan tör előre.

A Telenor összes ügyfele közül összesen 7% használja a szolgáltatást jelenleg csak 3G-t támogató készüléken, azonban közülük is csak nagyon kevesen használnak ezen készülékeken mobilinternetet.

Az NMHH tavaly jelentette be, hogy 20 ezer forintos készülékcsere támogatás igényelhető azok számára, akik még maximum 3G-t támogató készüléket használnak és lecserélnék a telefonjukat egy újabb, 4G-t, vagy 5G-t támogató modellre. A csereprogram indulási időpontja nem ismert még, de 2022. első felében várható. Az akció keretében maximum bruttó 120 ezer forint értékű telefont lehet vásárolni a támogatás összegét felhasználva a résztvevő kereskedőknél. 

A 3G hálózatok lekapcsolása nem érinti azokat, akik csak telefonálnak például nyomógombos eszközön, hiszen ezek 2G hálózaton történnek túlnyomó többségben, amelyet nem kapcsolnak le. Egyes M2M eszközökkel (pénztárgépek, biztonsági eszközök, stb.) lehet probléma, ha az adott eszköz nagyobb adatforgalmat igényel, mint amit a 2G hálózat képes kiszolgálni.

Új telefon vásárlásakor érdemes figyelni, mert még 2022. elején is forgalmaznak olyan készülékeket, amelyek nem támogatnak sem 4G-t, sem 5G-t, így a mobilinternet funkció a 3G hálózatok lekapcsolásával gyakorlatilag ellehetetlenül rajtuk. Ezekről a modellekről a HuaweiBlog állított össze egy listát. 

Ez is érdekelhet