Azonos szinten az euró és a dollár értéke, újból rekordok a forint értékvesztésében

Egyszerűbb lesz a devizaváltás, annak a nem túl csábító tényezőnek köszönhetően, hogy a dollár értéke utolérte az eurót és mind a kettőhöz képest mélypontról mélypontra süllyed a forint árfolyama.

Kedd délelőttre mind az euró, mind a dollár értéke kb. 412 forinton áll. Reggel egy dollár még 405-406 forint körül állt. Az euró is gyengül a dollárhoz viszonyítva, ezzel már 0,9993 euróba kerül egy dollár, de közel az 1-es váltás is, ugyanis a délelőtt folyamán már volt 0,99997 euró is egy dollár.

Forint bankjegyek 2022-ben

Legutóbb 20 évvel ezelőtt, 2002-ben történt meg az, hogy egy euró egy dollárt érjen. Jelenleg a piac tart attól, hogy energiaválság jön Európában, amely recessziót is hoz magával. Az amerikai Fed kamatot emelt, az Európai Központi Bank viszont ezt csak ígéri még. Emiatt az euró árfolyama látványosan zuhan a dollárhoz viszonyítva.

A kitett magyar forint pedig mi mást tud tenni, zuhan az euróhoz és a dollárhoz képest is. Az elmúlt 3 hónapban (április közepe óta) több mint 9,5%-ot emelkedett az euró, míg kb. 19%-ot a dollár a forinthoz képest. Az orosz rubel 60% feletti értéknövekedést mutat a forinthoz viszonyítva ezen időszak alatt.

A forint árfolyamát a KATA adózást érintő jelentős megszorítás is fűti. Az MNB várhatóan a mai napon újból alapkamatot emelhet és az 1 hetes betéti kamat szintjére, 9,75%-ra emelheti azt. Ez a változó kamatozású hiteleseket érintheti majd rosszul.

Ilyen lehetne az új 50 000 forintos bankjegy

Ez is érdekelhet