Csökken a PC és telefon piac, de a prémium termékeket viszik, mint a cukrot

Világszerte visszaesés volt mérhető 2023-ban a PC és telefon piacon, de vannak azért érdekes adatok.

A Canalys elemzőcég adatai alapján 2023-ban a legnépszerűbb modellek a drága, prémium típusok voltak. A legnépszerűbb típus az Apple iPhone 14 Pro Max volt, amiből 34 millió darabot adtak el, de csak egy millióval kevesebb fogyott az utódjából, az iPhone 15 Pro Max modellről. Ráadásul a harmadik helyre is egy Apple modell, az iPhone 14 került, amiből 29 milliót értékesített egy év alatt a gyártó. A top 10-es lista további helyére már főleg Samsung modellek fértek fel, igaz a dél-koreai gyártónál inkább az A-szériás középkategóriás modellek.

Itt vannak az iPhone 15 modellek és az új Apple órák
Apple iPhone 15 Pro

A számok azt mutatják, hogy bár összességében csökkennek az eladások a telefonok piacán, azonban ez inkább az olcsóbb modelleket érintik, a drága prémium modelleket kereső ügyfeleknek van még elegendő pénze.

Az IDC jelentése alapján a PC  és laptop piac is csökkent, 2023-ban 10%-kal kevesebb számítógépet adtak el, mint az azt megelőző évben – ez a második legnagyobb éves visszaesés az elmúlt 15 évben.

Érdekesség, hogy amíg a számítógépekből kevesebbet vesznek, addig a gamer monitorokból 20%-kal több fogyott 2022-höz képest. Itt is a prémium kategóriás, 165 Hz feletti képfrissítési rátával rendelkező modellek hozták a növekedés jelentős részét.

Ez az új cég felvásárolja használt telefonod, de vásárolhatsz is tőlük

A Telekom használt telefonok értékesítésébe kezdett

Ez is érdekelhet