Debreceni feltörekvők – The Crams

A debreceni feltörekvők sorozatának harmadik részében a The Crams néven működő alternatív rockegyüttest mutatjuk be. A zenekar 2019 februárjában alakult Debrecenben, azóta részben Budapesten működnek.

Az eredeti felállásban négy gimnazista barát szerepelt: Felföldi Levente (ének, billentyűk), Illés Nándor (gitár), Fodor András (basszusgitár), Juhász Ádám (dob). Még az alapítás évében csatlakozott hozzájuk Nagy András gitáron, azóta is ebben a formában zenélnek. Ebben az évben vették fel az első, otthoni demofelvételüket, amit profiknak is elküldtek – talán ennek is köszönhető, hogy hamar nagyobb ismertségre tettek szert.

A debütáló kislemezüket 2020 nyarán rögzítették, ennek producere és hangmérnöke az Esti Kornél zenekarból ismert Lázár Domokos volt. A Let Yourself Loose EP szeptemberi megjelenése után a KERET, illetve a Recorder blogok is a legjobb havi megjelenések közé választották.

Az inspirációik között olyan nevek szerepelnek, mint az Arctic Monkeys, a Queens of the Stone Age, vagy a Nirvana. Ez az első dalaiknál egyértelmű hatást gyakorolt a hangzásvilágra. A 2021 márciusában megjelent Lost in Translation sokkal poposabb hangulatot hoz, itt inkább a Coldplay vagy a U2 nevezhető inspirációnak.

A debreceni feltörekvők sorozat szokásának híven néhány kérdést is feltettem a zenekarnak, amikre az alábbi válaszokat adták:

  • Ezt  eddig mindenkitől megkérdeztem, és valószínűleg ezentúl is meg fogom kérdezni – mert szerintem érdekes része egy zenekar identitásának: miért ezt a nevet választottátok, mi a háttérsztori?

 A névválasztást egyáltalán nem gondoltuk túl, csak akartunk egy rövid, különösebb jelentés nélküli nevet, olyan együttesek mintájára, mint a Pixies vagy a The Strokes. Így találtuk ki, hogy legyünk The Crams, aztán amikor lementek az első koncertjeink, kiderült, hogy létezett egy ‘80-as években tök híres New York-i punkzenekar The Cramps néven, de akkor már nem akartunk változtatni.

  • Gyorsnak és sikeresnek gondolom, ahogy előrehaladtok a pályán, a 2019-es első koncertetek a megalakulás után nem sokkal volt, Debrecenben sokan ismernek titeket. Minek köszönhetitek legfőképpen ezt a tempót? Mit gondoltok a legnagyobb lépéseteknek eddig?

. Az a szerencsés mintázat figyelhető meg nálunk, hogy fokozatosan haladunk, és minden évben lépünk egyet előre valamilyen téren. 2019-ben megalakultunk, és lementek az első fellépéseink, 2020-ban elkészítettük az első EP-nket Lázár Dodival az Esti Kornélból, tavaly pedig megvoltak az első komolyabb fesztiválkoncertjeink a Campuson és a Bánkitón. Próbálunk minden lehetőséget megragadni, illetve nagyon sokat segített Lukács Petra a PusztaHangtól, aki egy éve karolt fel minket, és szinte minden nagyobb jót, ami azóta a zenekarral történt, neki köszönhetünk.

  • Csak angol nyelven találtam dalokat tőletek – ami magyar alternatív zenekaroknál nem példa nélküli, de gyakran keverten jelennek meg magyar nyelvű dalokkal együtt. Tudatos döntés, hogy angolul írtok, az említett zenei hatásaitok miatt van így, vagy más oka van? Van tervben esetleg magyarul is megjelentetni dalokat?

 Amikor elkezdtük, alapvetés volt az angol nyelvű szöveg, mivel ilyen előadókat hallgattunk, ezekből inspirálódtunk, meg ahhoz a stílusú, kicsit garage rockos zenéhez, amit játszottunk, nem is nagyon tudtunk volna stílusos szöveget írni magyarul. Azóta változtak a dalaink, és a mi álláspontunk is a témával kapcsolatban, szóval most már tervben van a magyar szöveg, de nem akarunk semmit sem erőltetni.

  • Milyen terveitek vannak a 2022-es évre? Remélhetőleg idén már teljesen visszatér az élőzene lehetősége, például a napokban sok helyen hallhattunk a Made in Debrecen fesztiválról. Lehet tudni, hogy jelentkeztetek ide? Emellett hol láthatunk még titeket?

Október végén vettük fel az MMP Stúdióban azt a négy dalt, amikre eddig messze a legbüszkébbek vagyunk, ezeket február-március során tervezzük kiadni. Koncertek terén már 5-6 szinte biztos fellépésünk van idénre: legközelebb február 25-én a Víztoronyban fogunk játszani a Galaxisok és az Analog Balaton előtt, de jelentkeztünk a március 26-i Made in Debrecen Fesztiválra is. Mindezek mellett a próbákon folyamatosan dolgozunk a különböző zenei ötleteken, szóval remélhetőleg hamarosan új számokat mutathatunk be a koncerteken.

A zenekar megtalálható az alábbi platformokon:

A debreceni feltörekvők sorozat előző részeit itt olvashatjátok:

Ez is érdekelhet