Amikor még a Google Utcaképen a Vörös Hadsereg útján is végig lehetett menni

A Google Street View, azaz Utcakép szolgáltatása 2005-ben indult, célja bemutatni a világ utcáit, helyszíneit online. A segítségével bejárhatjuk akár Párizs, Tokió, vagy éppen Debrecen utcáit.

Magyarországon 2009-ben kezdték el járni az utakat a Google felderítő autói, igaz csak 2013-ban indult el a szolgáltatás online (különböző jogi, adatvédelmi aggályok miatt). Na de miképpen indult el!

Szocialista utcanevek a Google Street View-ban

Amikor 8 éve, 2013 áprilisának végén beindult a szolgáltatás Magyarországon, Debrecenben akadt egy érdekes anomália. Valamilyen oknál fogva egy rövid ideig a Google Street View nem az akkori (és jelenlegi) utcaneveket jelenítette meg, hanem a rendszerváltás előtti, szocializmusban használt megfelelőjét.

Google Street View Vörös Hadsereg útja
Képernyőfotó a Google Street View felületéről 2013 áprilisból. Piac utca helyett Vöröshadsereg útja.

Így történt az, hogy ha valaki a Piac utcán “sétált végig” a Google Street View felületén, akkor azt a Vöröshadsereg útjaként nevezte el a rendszer. A mai Piac utca 1945 és 1990 között viselte a Vörös Hadsereg útja nevet (külön írva, míg a Google Street View felületén egyben, Vöröshadsereg útja néven volt látható).

Több, hasonló, 1990 előtti utcanév is felbukkant az Utcakép szolgáltatásban. Az anomália csak a Street View felületén volt elérhető, mert vele párhuzamosan a Google Maps felületén helyes nevekkel voltak ellátva az utcák. Hogy pontosan mi okozta a közel 25 évvel korábbi közterületi elnevezések használatát 2013-ban, az nem derült ki, viszont a Google hamar észlelte a hibát és kijavította azokat.

A Google autói 2021 tavaszán is járták hazánkat, de az elmúlt hetekben, hónapokban az Apple Maps és a TomTom autói is feltűntek Debrecenben és környékén, ahogyan a helyi utcákat rögzítették a következő térképfrissítésekhez.

 

Milyen régi, szocialista utcanevet ismersz Debrecenből? Kattitns ide és írd meg kommentben itt!

Így tüntetheted el a házadat a Google Street View felületéről

Ez is érdekelhet