Időseket láttak el bűnmegelőzési tanácsokkal a rendőrök

Az Idősek világnapja alkalmából a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának szakemberei adtak hasznos tanácsokat az idősek számára.

Időseket láttak el bűnmegelőzési tanácsokkal a rendőrök

Gyakran hallani különböző olyan bűncselekményekről, amelyek áldozatai idős személyek, akiket meglopnak, átvernek bűnözők. Ezek megelőzése érdekében 2021. október 1-jén a debreceni Nagypiac mellett a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai igyekezte felhívni az idősek figyelmét az őket érintő leggyakoribb bűncselekményekre és arra, hogyan lehet ezeket megelőzni.

A kapitányság közleménye szerint több mint 100 idős lakos számával tudták megosztani azokat a hasznos tanácsokat, amelyek segíthetnek a bűnmegelőzésben.

Időseket láttak el bűnmegelőzési tanácsokkal a rendőrök

Bűnmegelőzési tanácsok idős személyek számára: 

  • Ne nyisson ajtót, kaput idegeneknek, ismeretlen személyeknek! Gondoskodjon otthonának biztonságáról! Bejárati ajtajára szereltessen biztonsági zárat, láncot, hang-fény és mozgásérzékelő berendezést, amit minden esetben használjon!
  • Törekedjen jó kapcsolatot ápolni szomszédaival! Kölcsönösen figyeljenek egymás otthonaira, értékeire! Amennyiben gyanús idegent lát ingatlanuk közelében, azonnal hívja a rendőrséget!
  • Családi házának, lakásának ajtajait, ablakait gondosan zárja, rövid időre se hagyja nyitva! A kulcsokat soha ne rejtse el az ingatlan körül.
  • Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben ATM automatából nagyobb összegű készpénzt vesz fel, mindig legyen körültekintő. PIN kódját soha ne tartsa bakkártyája mellett! Sötétedés után kerülje az elhagyatott, kivilágítatlan helyeket!
  • Soha ne adjon vagy utaljon pénzt olyan idegennek, aki bajba jutott rokona „megbízásából” kéri azt Öntől! Mindenképpen győződjön meg az információ valódiságáról, hívja fel unokáját vagy hozzátartozóját! A pénzváltásra, vagy túlfizetésre hivatkozókat minden esetben utasítsa vissza!
  • Bármely szolgáltatótól (víz, kábel TV, szociális, egészségügyi intézmények szolgáltató, önkormányzat, rendőrség) keresik, kérje el a személy hivatalos minőségét igazoló igazolványát, kérjen visszajelzést a szolgáltatótól, telefonon ellenőrizze a látogató hitelességét!
  • A házaló árusokat ne engedje be lakásába, és lehetőleg ne vásároljon tőlük semmit! Ne mondja el senkinek, hogy egyedül él, ne áruljon el fontos információt magáról, életkörülményeiről!
  • Utazáskor figyeljen arra, hogy táskája mindig zárva legyen. Zsebtolvajok ellen a legjobb védekezés, ha táskáját többször ellenőrzi, azt minden esetben tartsa maga előtt! Fontosabb iratait, értékeit zárható belső zsebekben tartsa!

Gyakori az, amikor idegenek jutnak be valamilyen indokkal az idősekhez és ennek során lopják meg őket. Telefonon is gyakran keresik őket és kérnek pénzt. A szolgáltatók nevében is jelentkezhetnek bűnözők.

Nem csak az időseknek érdemes odafigyelni ezekre az átverésekre. A fiatalabb hozzátartozókra is felelősség hárul, hogy segítség idősebb rokonaikat.

A bűnözők sem tétlenkedtek idén a Mihály napi vásáron

Megható levelet kapott az Országos Mentőszolgálat

Ez is érdekelhet