Igazi csúcsteljesítmények születtek az Ultrabalatonon

A hétvégén rendezték meg a balatoni tókerülő versenyt, a 211 kilométeres Ultrabalatont. Az eseményen számos Debrecenhez kötődő fantasztikus teljesítmény született, akár egyéniben, akár csapatban.

Egyéni teljesítésre vállalkozott a debreceni Kovács Melinda FutiMeli. Róla korábban akkor számoltunk be, amikor először dobogós lett az első 115 kilométeres terepfutó versenyén 2022-ben, majd szintén dobogóra állhatott első 160 kilométeres versenyén 2023-ban. Az idei Ultrabalatonra készült fel, amelyen pénteken rajthoz is állt. Melindát ezúttal is párja, Lénárt Lajos kísérte kerékpáron, illetve kétfős autós segítői biztosították a versenyt számára.

Az öt maratonnal felérő távon az időjárás sem kegyelmezett a versenyzőknek, hiszen a pénteki napon többször szakadó esőben kellett haladni, éjszaka nem csak a sötét, hanem a hideg szél is nehezítette a teljesítést, míg szombaton egy hirtelen jött meleg dolgoztatta meg a futókat.  Az egyéni kategóriában közel 300 versenyző indult el Balatonfüredről. Kovács Melinda szombaton 30 óra 32 perc alatt ért célba a 211 kilométeres aszfaltos futóversenyen, ezzel szintidőn belül teljesítette az ultra távot.

Kovács Melinda és kerékpáros kísérője, Lénárt Lajos a 211 km teljesítése után. Forrás: Ultrabalaton

Az egyéni távot a férfiak között Erős Tibor nyerte, 17 óra 35 perces idővel, a nők között pedig Nagy Katalin, 20 óra 20 perces idővel.

A DEAC több csapattal képviseltette magát az Ultrabalatonon és egy jótékony cél is vezérelte őket. Két kétfős és egy négyfős váltó csapatot nevezett a klub.

A DEAC UB-csapatának tagjai:

SpeeDEAC” (kétfős női váltó): Sárkány Szilvia, Török-Tőzsér Judit, kerékpáros kísérő: Vetési Viktória

„DEAC TerePáros” (kétfős vegyesváltó): Mayerné Tóth Judit, Korpás István, kerékpáros kísérő: Lovas Zsolt

„4 for DEAC” (négyfős női váltó): Gulyás-Dobos Mónika, Feczku Dóra, Sólyom Kamilla, Szabó-Berki Csilla, kerékpáros kísérő: Kaposi Ádám

Autós support: Korpásné Szűcs Melinda és Komáromi Hajnalka

 

Igazi csúcsteljesítmények születtek az Ultrabalatonon
A DEAC csapatainak versenyzői Ádinnal. Forrás: Unideb.hu

A  SpeeDEAC nem csak nevében volt “gyors”, 25 óra 34 perces tókerülő idejük a nyolcadik leggyorsabb volt a 2 fős női csapatok között. A másik kétfős vegyesváltónak, a DEAC TerePárosnak 27 óra 29 percre volt szükségük a 211 kilométer teljesítéshez, ezzel a 36. helyezést szerezték meg kategóriájukban. A 4 for DEAC négy hölgy tagja  23 óra 12 perc alatt teljesítette a versenyt, amivel kategóriájukban a 15. helyen végeztek.

A DEAC sportolói “eladják” az összesen 633 megtett kilométert. Az Együtt Ádin Kezét Fogva Alapítványt és ezzel együtt Kneifel Ádin gyógyulását szeretnék támogatni. Azt kérik a versenyzők, hogy aki “örökbefogadna” egy-egy kilométert a távból, az 1300 forintért teheti meg, amit a “DEAC-kilométerek Ádinért” közleményt megadva tehet meg, az alapítvány 10403428-50527076-84681003 bankszámlájára átutalva. Ezzel akár 822 900 forintot is gyűjthetnek a debreceni kisfiú gyógyulására, akinek olyan génterápiára van szüksége, amely körülbelül 1,3 milliárd forintba kerül.

Bár nem Debrecenhez kötődik, de egy különleges eseménynek is helyt adott az Ultrabalaton. Hazánk egyik ismert ultrafutója, Takács Krisztián Csipi elhatározta, hogy nem csak egyszer, hanem egymás után kétszer is körbefutja a Balatont. Ő is elindult pénteken reggel a versenyen, amelyet 25 óra 58 perc alatt teljesített. Ezt követően pihenés nélkül elindult ismét és vasárnap kora estére fejezte be a második kört, így Csipi összesen 422 kilométert tett meg péntek reggel és vasárnap este között.

Igazi csúcsteljesítmények születtek az Ultrabalatonon
Takács Krisztián Csipi kétszer is megkerülte a Balatont, 422 kilométert tett meg. Forrás: Ultrabalaton

Az NN Ultrabalatonon közel 30 országból érkezett futók versenyeztek, több mint 25 ezer ember nevezett a rendezvényre.

Ez is érdekelhet