Illegális hulladéklerakás névvel, címmel: eljárást indíthat a közterület-felügyelet

Városszerte probléma az, hogy a szelektív hulladékgyűjtők környékére helyeznek ki nem oda való hulladékokat, ezzel pedig komoly problémákat okozva.

A hulladékgyűjtők mellé, köré lerakott szemét illegális hulladéklerakásnak minősül. Függetlenül attól, hogy az érintett hulladék gyűjthető volna-e az adott tárolóban, vagy sem. Az így lepakolt hulladék jellemzően kétféle kategóriába sorolható. Az egyik az olyan nagyobb hulladékok, amelyek nem férnek bele a gyűjtőbe (vagy meg sem próbálják őket apróbb darabokra aprítani, hogy beleférjen), ilyenek lehetnek a nagyméretű kartondobozok, vagy a méretesebb műanyag palackok, tárolók. A másik kategória, amikor olyan hulladékok kerülnek ki, amelyeket nem lehetne elhelyezni a szelektív szigetek tárolóiban. Ezek lehetnek például bútorok, gumiabroncsok, elektronikai termékek, ruhaneműk, de a lista szinte végteleníthető volna.

Illegális hulladéklerakás névvel, címmel: eljárást indíthat a közterület-felügyelet
Csak egy „átlagos nap” a szelektív hulladékgyűjtők környékén.

Van akit az sem zavar, ha beazonosítható

A hatóságok akkor tudnak fellépni az illegális hulladéklerakóval szemben, ha azt rajtakapják, vagy valamilyen módon beazonosítható.

Mivel a város szelektív hulladékgyűjtő szigetei nincsenek bekamerázva, így a rajtakapás esélye kicsi, nem okoz visszatartó erőt a felelőtlen emberekben.

Olvasónk küldött pár képet most két olyan esetről, amikor lehetőség volt beazonosítani az illegális hulladéklerakót.

Illegális hulladéklerakás névvel, címmel: eljárást indíthat a közterület-felügyelet
Krisztiánt nem zavarta, hogy illegális hulladéklerakást követ el

Mint ahogyan beszámolt arról olvasónk, a Vincellér utcai buszmegálló mögötti szelektív hulladékgyűjtőbe szokta ő is hordani a bele való hulladékokat és sokakkal együtt őt is zavarja az, amikor annak környéke tele van nem oda való hulladékokkal.

Az egyik délután is egy nagy kupac kipakolt szemét fogadta, azonban ez egyik dobozon egy jól olvasható címzés volt, egy Tócóskert téren lakó férfi nevére, címére szóló csomagolásról volt szó, a dobozban különböző hulladékfajtákkal. Bár az érintett megtehette volna, hogy beledobálja azt a műanyag tárolóba, ahogyan kell, nem így járt. Olvasónk be is jelentette az esetet a Közterület felügyelet felé, akik jelezték, hogy kiküldenek egy embert és ha beazonosítható a személy, akkor megkezdik a hulladékgazdálkodási eljárást, amely a végén pénzbírsággal járhat a személynek akihez a hulladék tartozik.

Illegális hulladéklerakás névvel, címmel: eljárást indíthat a közterület-felügyelet
Tamara hazáig vitte a belvárosból a kartondobozt, hogy utána azt ne a tárolóba tegye, hanem mellé.

Az AKSD munkatársai az ürítéseknél rendre feltakarítanak a szelektív szigetek környékén. De ez sajnos szélmalomharc. Olvasónk bejelentését követően is eltüntették rövidesen a kipakolt hulladékot, de egy nappal később egy újabb nagy doboz szemét került ki, amelyen szintén ott szerepelt annak neve, címe, telefonszáma és email címe, aki kirakta azt.

Akár 150 ezer forint is lehet a bírság

A Debreceni Közterület-felügyelet jelentése szerint éves szinten 40-50 eset van, amikor sikerül tetten érni az elkövetőt,  viszont sok a fentiekhez hasonló eset, amikor beazonosítható a hulladék eredete.

Az illegális szemétlerakás szabálysértés, tettenérés során akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatnak azok, akik így járnak el. Akkor is eljárás indítható, ha a hulladékból olyan adatok kerülnek elő, amely alapján annak eredete megállapítható (személyes okmányok, hivatalos papírok, címzések, stb.)

Illegális hulladéklerakás névvel, címmel: eljárást indíthat a közterület-felügyelet
Szélmalomharcot folytatnak a hatóságok a szemetelőkkel szemben

Mit tegyünk tehát? Ha már elvisszük a hulladékot a szelektív hulladékgyűjtőhöz, tegyük bele. Ha nagyméretű a karton, tépjük össze és úgy belefér. Ha nem fér bele, vagy nem oda való, akkor a lakossági hulladékot díjmentesen lehet leadni az István út 138. alatti Lakossági Hulladékudvarban.

Szelektív hulladékgyűjtőknél bírságol a Közterület-felügyelet

Ez is érdekelhet