Jelentősen megemelték az alapkamatot

Az MNB Monetáris Tanácsa megemelte az alapkamatot, amely felzárkózott az egyhetes betét szintjéhez.

Július 7-én a forint árfolyamának hirtelen romlása miatt 200 bázisponttal emelték az egyhetes betétet, elérve a 9,75%-ot. Akkor azt mondták, hogy a következő ülésen napirendre kerülhet az alapkamat emelésének kérdése is. Mivel érdemben nem javult a forint helyzete, gyakorlatilag péntekre ugyan mérséklődött az árfolyam, de keddre már ismételten 410 forint fölé erősödött az euró, ráadásul már a dollár is, így soron kívül emelték az alapkamatot is 9,75%-os szintre a korábbi 7,75%-ról. Ezzel együtt a kamatfolyosó is azonos mértékkel emelkedik, amelynek a felső széle 12,25% lehet.

Forint bankjegyek 2022-ben

Azonos szinten az euró és a dollár értéke, újból rekordok a forint értékvesztésében

A döntést követően forint árfolyama kis mértékben javult, a délelőtti 412 forintos euró és dollárhoz képest előbbi 410, utóbbi 408 forint körüli értékre mérséklődött. Azonban hogy ez mennyi ideig maradhat így, az kérdéses, hiszen szemmel láthatóan rövid ideig nyújt csak stabilizálást a kamatemelés a forint számára.

Ma döntenek a KATA drasztikus megszigorításáról, szinte senkinek sem lesz jó

Szintén július 12-i történés, Budapesten tüntetés kezdődött a KATA adózás eltörlésének lehetősége miatt. A hétfői bejelentés, hogy jelentősen megszigorítják a kedvező adózási lehetőséget sokat rontott a forint árfolyamán délutánra. Egyelőre nem látni még, hogy megszavazzák-e a KATA nagymértékű szigorítását, amellyel sokakat kizárnak a hatálya alól. Ha igen, az a gazdaságban is érezhető hatást okozhat, hiszen több mint 400 ezer kisvállalkozó adózik a KATA-val és várhatóan 80%-uk nem fog megfelelni szeptembertől az új szabályozásnak.

Ez is érdekelhet