Jó bevételt hoznak az államnak a „horrorkaravánok”

Az elmúlt években komoly problémát okoztak azok a “horrorkaravánok”, amelyek túlsúlyosan, vagy nem megfelelően rögzítve, esetleg katasztrofális műszaki állapotban szelték át az országot. A tavaly bevezetett jogszabályváltozás, viszont komoly eredményeket hozott az első évben.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) arról adott ki közleményt, hogy 2021-ben összesen 179 esetben tartóztattak fel ilyen, úgynevezett “horrorkaravánt” a rendőrség munkatársai és közel 100 millió forint bírságot szabtak ki.

Veterán BMW-k és Mercedesek miatt bírságoltak az autópályán

Ezen szerelvények jellemzően Nyugat-Európából visznek autókat Kelet-Európába, Magyarországon átautózva. Az olcsó, esetleg törött, működésképtelen autók szállítása során a biztonsági előírások megszegésével próbáltak sokszor spórolni, egyszerűen több autót szállítottak volna, mint amennyi az adott gépjárművel megengedett volt. Az össztömeg és mérettúllépés a bírságok kb. felében játszott közre. A sofőrök harmada vezetési és pihenőidőt nem tartotta az előírásokhoz. Ezen kívül több esetben a nem megfelelő rögzítés, műszaki hiányosságok, nem jó dokumentáció miatt kellett büntetést fizetni.

A 2021. elején életbe lépett jogszabályváltozások miatt a személygépkocsikból, vagy kisteherautókból álló “horrorkaravánokra” már akár 500 ezer forint közigazgatási bírság is kiszabható. Ráadásul 2021. február óta a rendőrség és a közlekedési hatóság rendelkezik jogkörrel arra, hogy a megbírságolt szerelvényt feltartóztassa, akár a forgalmi engedélyt és rendszámot is elvegye addig, amíg az érintett nem fizeti be a bírságot, valamint nem szüntetik meg a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapotot. Ennek köszönhető a magasabb sikeresség a bírságok behajtásánál.

Hajdú-Bihar megyében is elő-előfordulnak az M3-ason alkalmanként ilyen “horrorkaravánok”, amelyeket lekapcsol a rendőrség.

Veterán BMW-k és Mercedesek miatt bírságoltak az autópályán

Horrorkaravánt fogtak el a rendőrök az ártándi határátkelőnél

Hajdú-Biharban is repkednek a bírságok a horrorkaravánok után

    Ez is érdekelhet