Debrecenben Hallottam

Kelet-Ázsiába indulhat járat Debrecenből, évi 2,5 millió utas lehet a reptéren az évtized végére

Hamarosan Kelet-Ázsia irányába indulhatnak menetrendszerű repülőjáratok Debrecenből, köszönhetően a számos új ipari beruházásnak.

A Wizz Air 10 éve van jelen a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren, 2012-ben indult először a Debrecen-Luton menetrendszerű járat, a folyamatos járatbővítések mellett pedig 2014-től már a légitársaság légibázisaként is szolgál a város repülőtere.

A jubileumi alkalom kapcsán Magyar Levente, a külgazdasági és külügyminiszter-helyettese nyilatkozta, hogy az egyre komolyabb mértékű Távol-Keletről érkező ipari befektetések indokolttá fogják tenni a menetrendszerinti járat indítását Debrecenből Kelet-Ázsiába, ezzel kapcsolatban pedig már a Wizz Airrel is folytatnak előkészítő tárgyalásokat.

Számos ázsiai cég kezd a közeljövőben ipari tevékenységet Debrecenben. A legnagyobb egyértelműen a kínai CATL beruházása, amely 7 milliárd eurós befektetés lesz és elektromos autó akkumulátorokat fognak gyártani. Emellett szintén Kínából érkezik a SemCorp, ami akkumulátorcellákat elválasztó fóliákat gyárt majd Debrecenben, illetve a dél-koreai EcoPro katódgyárat telepíteni a városba.

Korábban BMW gyár beruházásával kapcsolatosan indult el a Lufthansa Debrecen-München járata, amely a két város között megnövekedő üzleti forgalmat hivatott lefedni. Hasonló járatokra lehet szükség az ázsiai befektetők számára is, amelyet többek között a Wizz Air is lefedhet. Azt egyelőre még nem tudni, hogy mikortól indulhatnak ilyen új járatok, valamint mely Kelet-Ázsiai város, vagy városok jöhetnek majd szóba desztinációként Debrecenből.

Újból beindult a Debrecen-München Lufthansa járat

Ilyen lehet a megújuló reptere Debrecennek
Ilyen lehet a megújuló reptere Debrecennek az egyik tervpályázati látkép alapján

A debreceni repülőtér az év elején került a magyar állam többségi tulajdonába, az elkövetkező 5 évben nagyjából 100 milliárd forint nagyságú fejlesztés várható új utasterminállal és kifutópálya építéssel.

Ilyen lehet Debrecen megújuló reptere

Az új beruházási tervek és a turisztikai beruházások miatt úgy számol az állam, hogy a mostani 250 ezres utasforgalom 2030-ra akár meg is tízszereződhet és évi 2,5 millió utas fordulhat meg a Debrecen Nemzetközi Repülőtéren.

Ez is érdekelhet