Ilyen lehet Debrecen megújuló reptere

Látványos, új terminálépületet kaphat a Debreceni Nemzetközi Repülőtér.

Papp László, Debrecen polgármestere jelentette be, hogy a szeptemberben, az önkormányzat által meghirdetett nyílt tervpályázat győztese Bordás Péter cége, a BORD Építész Stúdió Kft. pályázata lett, ez alapján készülhet el a megújult terminálépület.

Ilyen lehet a megújuló reptere Debrecennek

A cég több debreceni épület tervezését végezte már az elmúlt években, a Nagyerdei Stadion, a Debreceni Nemzetközi Iskola, az Aquaticum Debrecen Strand, a Forest Office Irodaház, illetve a Debreceni Egyetem Innovációs Központja is Bordás Péter cégéhez köthető, de a mediterrán élményfürdő felújítási tervei is a szakemberhez kötődik.

A koronavírus járvány előtt óriási lendülettel növekedett a város repterének a forgalma. 2019-ben 600 ezer utast szolgált ki a légikikötő, 2020-re pedig 15%-kal még magasabb utasszámot terveztek, igaz végül a COVID-19 járvány berobbanása miatt mindössze 120 ezer utassal zárta az előző évet a reptér. Az idei évben többfronton is újraindult a reptéri élet, voltak ismét nyaralójáratok, valamint több járat is visszatért Debrecenbe a WizzAirnél, 2022. tavaszán pedig a Lufthansa is újra repülhet München-Debrecen között.

A jövőbeli reptéri tervek része, hogy a Debreceni International Airport Kft. többségi tulajdonosává válhat a Magyar Állam. Erről 2022. januárban dönthet a debreceni közgyűlés. 

A lezárult tervpályázaton három fő összetevőből állt a tervezési feladat. Az egyik az új futópálya és gurulóút rendszer tervezése, a kisgépes zóna megtervezése, valamint az új utasforgalmi terminál és környezetének megtervezése.

A jövőbeli fejlesztési terveket a város 3 milliós utaskapacitáshoz tervezi, azaz 5x nagyobbra, mint a 2019-es rekordév. Ennek oka lehet az, hogy Debrecent szeretnék 2030-ra a térség egyik központjává tenni. Pár éven belül indulhat a BMW gyár termelése és további nemzetközi gyárak is épülnek a városban, amelyek önmagukban hoznak utazási igényt. Emellett a város és a térség turisztikai lehetősége is bővül.

Új járatindítások a debreceni reptérről

Új biztonsági kerítést és testszkennert kapott a Debreceni Nemzetközi Repülőtér

Ez is érdekelhet