Megvannak a 2022-es minimálbér és garantált bérminimum összegek

Magyarország kormánya bejelentette, hogy megszületett a megállapodás a jövő évi minimálbérek emeléséről.

Pár hónapja merült fel, hogy a kormány támogathatja a minimálbér emelését, ezt követően pedig az elmúlt hetekben egyre többet lehetett hallani a 200 ezres szintről – utalva arra, hogy valószínűleg meg is fog történni.

Az infláció a Mihálynapi nagyvásáron is éreztette hatását

A mostani bejelentés szerint 2022. januártól a minimálbér bruttó 200 ezer forintra fog emelkedni. Emellett szintén emelkedik a garantált bérminimum is, ennek mértéke bruttó 260 ezer forint lesz.

2021-ben a minimálbér 165 ezer forint még, ezt emelik 200 ezer forintos szintre jövőre. Természetesen ez nem fogja valószínűleg megoldani sok ember problémáját. A kisebb vállalkozásoknak, kisebb falvakban található munkáltatóknak nem biztos, hogy menni fog a magasabb minimálbér kitermelése. Az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) belengetett egy 660 milliárd forint összértékű adócsökkentést a foglalkoztatók számára, hogy ezzel ellensúlyozzák a magasabb béreket, kisebb legyen a teher a munkaadókon. Hogy ez elég lehet-e, éles viták vannak továbbra is.

A 200 ezres minimálbér valószínűleg köszönhető a 2022-es választásoknak is, de nem érdemes elfelejtkezni arról, hogy 1,5 év alatt jelentősen romlott a forint a nagyobb valutákhoz képest, a kőolaj piaci árai miatt durván megemelkedtek az üzemanyagárak, ezek pedig komoly inflációhoz vezettek az idei évben.

A minimálbér emelésről szóló pontos szabályozás novemberben készülhet el véglegesen, egyelőre csak iránymutatások vannak róla.

Debrecenben sétálgat a barátságos és közkedvelt Pókember

12 új elektromos Mercedes buszt vásárolhat a DKV

Ez is érdekelhet