Nem minden étterem akar védettségi igazolványt kérni

Május 1-től nyithatnak többek között az éttermek belső helyiségei is, itt viszont csak már védettségi igazolvánnyal rendelkezők fogyaszthatnak.

A szabályozások azt írják elő, hogy a hely üzemeltetőjének a kötelessége ellenőrizni a vendégeik védettségi igazolványát érkezéskor. Ha olyan személyt engednek be, aki nem rendelkezik ilyen kártyával, az üzemeltető 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő pénzbírsággal, vagy akár 1 éves bezárással is sújtható.

Nyitnak a fürdők és az éttermek belső terei, lehet menni Loki meccsre

Nem minden szolgáltató akar viszont különbséget tenni a vendégei között. Bár volt olyan magyarországi szálláshely, amely arról számolt be, hogy ők nem fognak védettségi igazolványt kérni és bárki mehet hozzájuk, ezzel a fentebb említett bírságot és az akár 1 éves bezárást kockáztatják. 

Pannoráma Étterem és Szabadidőpark

Vannak olyan éttermek, amelyek máshogyan küzdenek a védettségi igazolvány ellen. A Debrecen külterületén található Panoráma Étterem és Szabadidőpark is megosztotta Facebook oldalán, hogy nem szeretnék megkülönböztetni a vendégeiket az alapján, hogy ki rendelkezik kártyával és ki nem. Ők nem kockáztatnak bírságot, inkább úgy döntöttek, hogy a 4 millió beoltott esetén életbe lévő korlátozások feloldása után sem nyitják ki az étterem belső helyiségeit. Helyette továbbra is a teraszon a kerthelyiségben fogadnak csak vendégeket a korlátozások megszűnéséig. A jelenleg is érvényben lévő szabályozások alapján a teraszokon, kerthelyiségekben bárki fogyaszthat helyben, ezeken a helyeken nem kötelező a maszk viselése sem.

Az Időkép előrejelzése Debrecenre hétvégére ugyan meleget ígér, ezzel együtt szombatra és vasárnapra is várható zápor és zivatar, valamint erős széllökések, amelyek nem feltétlenül kedveznek majd a teraszozásoknak.

Amennyiben a várakozásoknak megfelelően április 30-án eléri az ország a 4 milliomodik oltást, úgy május 1-től a következő szabályozások lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Ez is érdekelhet

Comments are closed.