Videón hogyan hasznosítják újra az elektronikai hulladékot Magyarországon

Gyetván Csaba mutatja be, hogyan kezdik meg az elektronikai hulladékok újrahasznosítását Magyarországon.

Rendkívül fontos, hogy a különböző nem használt elektronikai hulladékokat, például a tévéket, telefonokat, notebookokat és egyéb árammal működő termékeket szakszerűen gyűjtsék vissza, hogy abból kinyerjék a veszélyes anyagokat és újrahasznosítsák azt.

Videón mutatják be, hogyan hasznosítják újra az elektronikai hulladékot

Győrben is dolgoznak fel elektronikai hulladékokat. Ezeket itthon szétbontják. A telefonokból, tévékből, számítógépekből elsőnek szedik a nagyobb fém komponenseket, hiszen ezek viszonylag könnyen kezelhetők, újrahasznosíthatók. Ezt követően az áramköröket gyűjtik külön. Ezeket értékesítik további felhasználásra. Ezeket később ledarálják egy lisztszerű anyaggá, majd különböző fizikai és kémiai folyamatokkal választják ki belőle például az aranyat, az. ezüstöt és megannyi különböző értékes anyagot.

A kereskedelmi hálózatokból visszaérkező garanciában kezelt termékeket is feldolgozzák itt. Raklapszámra érkeznek vissza azok a boltból érkező elektronikai hulladék kupacok, amelyeket kézzel szednek szintén különböző egységekre. A papír, a műanyag, a fémek szintén feldolgozásra kerül.

Ennél komolyabb látvány  a begyűjtött telefonok kupaca, amelyek teljes megsemmisítésre érkezett be. Van közöttük iPhone, Huawei mobil router, Samsungok, Nokiák és így tovább. Ezek azok, amelyeket nem lehetett, vagy már nem érte meg javítani. Ezeket szétválogatják okostelefon és hagyományos telefonok szerint, külön bontják őket.

A telefonokat szétbontják, a panelek a legértékesebbek, de a műanyagokat is újrahasznosításra juttatják. Fontos az akkumulátorok külön gyűjtése is, hiszen ezek a környezetbe kerülve súlyos károkat tesznek.

Van otthon régi telefonod? Vidd vissza a Yettelhez, hogy újrahasznosítsák!

40 ezer forintos állami támogatással lehet lecserélni a régi telefonokat

Gyakrabban cserélünk telefont, mint indokolt volna, ami nagy baj

Ez is érdekelhet