Gyakrabban cserélünk telefont, mint indokolt volna, ami nagy baj

Az NMHH kutatása alapján rendkívül rövid az okostelefonok életciklusa, amely komoly környezeti terhelést okoz.

A 2021-ben elvégzett kutatás rámutatott, hogy Magyarországon a 14 éves, vagy ennél idősebb lakosságban 94%-os arányú a mobiltelefon és okostelefonok használata. Több millió eszközt jelent. Az eredmények rámutatnak, hogy az aktuálisan használt okostelefonok több mint fele, 53%-a maximum 2 éves, míg 5 évnél idősebb készülék alig 15% van. A hagyományos mobiltelefonokra jellemző leginkább a hosszabb használat.

Az új, összehajtható kijelzős Huawei P50 Pocket, a gyártó magyarországi sajtóbemutatóján
Az új, összehajtható kijelzős Huawei P50 Pocket, a gyártó magyarországi sajtóbemutatóján

A rövid életciklust nem feltétlenül az elavulás okozta. A lecserélt telefonok 26%-a tört össze, veszett el, vagy volt annyira elavult, hogy az már nem volt használható. A felmérés szerint a készülékek 35%-a romlott el, vagy igényelt volna akkumulátor cserét, azonban javítás helyett új készüléket vásároltak helyette. Érdekesség, hogy a lecserélt eszközök 32%-ának nem volt semmi baja, azért lett új készülék helyette, mert kedvezményesen tudta megvásárolni a felhasználó, vagy csak megunta azt a modellt.

Az új telefonok gyártásához ritka nyersanyagok szükségesek, ezek kibányászása, a telefonok legyártása, szállítása rendkívül nagy károsanyag kibocsátással jár. Emiatt az NMHH szerint az a legkörnyezetbarátabb telefon, amit le sem gyártottak. Természetesen ezt aligha lehet kivitelezni.

A lényeg inkább a környezettudatosság fokozásán lehet, azaz hogy ne feltétlenül cseréljen le vakai egy készüléket csak azért, mert azt megunta, vagy ha olyan hibája lenne, amelyet egyszerűen lehet javítani. A másodlagos piacok is jelentősen segíthetik a környezeti terhelést, magyarul, ha használtan vásárol valaki telefont, azzal közvetve elkerülhető egy új eszköz legyártása, csökken a globális erőforrások kiaknázásának mértéke. 

Ennek ellenére is mindösszesen a telefoncserélők 15%-a vásárol használtan telefont, a nagy többség (82%) szerezte be újonnan a telefonját. Nagyon sokan amikor lecserélik a telefont, a régi eszközt elteszik. Pedig, ha az még használható, akkor valaki számára tökéletes opciót jelenthetne, vagy ha már nem működőképes, akkor a benne rejlő nyersanyagok rendkívül értékesek, hiszen újrafelhasználhatók és így kevesebbet kell bányászni, alacsonyabb lehet a környezeti terhelés.

Érdekesség, van amikor mégis az elavulás okozza a telefonok lecserélését. Ilyen a 3G hálózatok lekapcsolása Magyarországon, amely miatt 20 000 forintos támogatást is lehet igényelni a 4G-t és 5G-t nem támogató okostelefonok lecserélésére.

20 ezer forintos támogatás jár mobilcserére 2022 elején

Ez is érdekelhet