Itt vannak az iPhone 15 modellek és az új Apple órák

Ismét eltelt, az Apple pedig bejelentette az új iPhone 15 szeriát, illetve új Watch óráit, amelyekkel a következő évben hódítana.

Apple Watch Series 9

Szinte hihetetlen, de már 9. generációjához érkezett az Apple okosóra sorozata. Ennek egyik nagy újítása a kijelző, amely immáron 2000 nit fényerőre képes, ez duplája az előző generációnak – így  extra erős napfényben is jól olvasható, látható a kijelzőn lévő tartalom.

Itt vannak az iPhone 15 modellek és az új Apple órák

Az új S9-es rendszerchip 60%-kal kapott több tranzisztort az elődhöz képest, amivel a Siri hangasszisztens a készüléken dolgozza fel a hangparancsokat, így nem egy távoli szerveren, nem a felhőben, nem az iPhone-on. Ezáltal gyengébb netkapcsolat sem okoz problémát.

A fenntarthatóságot hangsúlyozva idén nem bőrszíjakkal debütált az óra sorozat új kiadása, hanem a FineWoven fantázianevű szövetszíjakkal és az újrahasznosított műanyagból készült szíjakkal. 

Az Apple állítása szerint a Watch Series 9 a vállalat első karbonsemleges terméke.

Apple Watch Ultra 2

Tavaly debütált az Ultra modell, amelyből most itt a második generáció. Ez megkapta az összes Series 9 újdonságot, ezen felül pedig még durvább, 3000 nit fényerőre képes kijelzőt helyeztek bele.

Itt vannak az iPhone 15 modellek és az új Apple órák

A WatchOS 10 rendszer által új óralapot (Modular Ultra) kapott az óra, illetve új sportolási funkciók és térképes megoldások váltak elérhetővé.

Apple iPhone 15 és iPhone 15 Plus

Idén már nem csak a Pro modellek kapták meg a dinamikus szigetet. Az iPhone 15 6,1”-os és az iPhone 15 Plus 6,7”-os kijelzőjének újdonsága egyaránt a szenzorsziget, amelyet különböző vizuális megjelenésekkel és funkciókkal igyekszik az Apple kevésbé feltűnővé, vagy éppen hasznossá varázsolni. A képernyő csúcsfényereje itt is elérheti a 2000 nites fényerőt, amely jó olvashatóságot biztosít napfényben.

Itt vannak az iPhone 15 modellek és az új Apple órák

A két új modell megkapta a 48 megapixeles főkamerát. Ha nagyon leegyszerűsítjük, az idei iPhone 15 és 15 Plus modellekbe a tavaly iPhone 14 Pro kamerás képességei kerültek (eltekintve attól, hogy itt nincs harmadik kamera). A fotózáshoz kapcsolódik az új Portré megoldás. Immáron nem kell kameramódot váltani hozzá, ha emberi, kutya, vagy macska arcot érzékel a telefon megfelelő pozícióban, automatikusan bokéh effekttel készít majd portrét.

A két készülék megkapta a tavalyi Pro modellekben található A16 Bionic chipet. ennél is nagyobb újítás, hogy végre USB-C-re váltott az Apple, az iPhone 15 modellekben kivezetésre került a Lightning csatlakozó. Bár hivatalosan azzal indokolták ezt, hogy így minden fontosabb Apple termék egy kábellel lesz tölthető a jövőben, azért azt hozzá kell tenni, hogy az Európai Unió jogszabályváltozása is erre kötelezné a gyártót rövidesen.

Apple iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max

A legnépszerűbb modellek minden évben a Pro kiadások és nem véletlenül tette oda magát az Apple emiatt a 2023-as modellek esetében is.

Korábban a Pro modellek rozsdamentes acélból készültek, a 15-ös széria esetén viszont ezt titánium váltotta, amely még ellenállóbb, illetve könnyebb. Az új megoldásnak köszönhetően vékonyabb lehetett a kijelző keret, így a képernyő méretét nem változtatta meg az Apple, viszont keskenyebb, jobban kézbe illőbb lehet az új széria két tagja.

Itt vannak az iPhone 15 modellek és az új Apple órák

További újdonság, hogy eltűnt a kétállású némító gomb, amely szinte minden korábbi iPhone-on megtalálható volt. Helyére egy akciógomb került, ezt a felhasználó állíthatja be, hogy milyen funkciót lásson el.

A hardveres területen nagy a fejlődés, először került okostelefonba 3 nanométeres csíkszélességű SoC, ez az Apple A17 Pro chip. Az A16 Bionichoz képest 10%-kal gyorsabb és energiatakarékosabb is. Ehhez saját fejlesztésű grafikus mag jár, amely már játékkonzol szintű játékokat ígér. Ezt hamarosan érkezik iPhone-ra a Resident Evil és az Assassin’s Creed franchise, de nem az eddigi mobilos verzióban, hanem natív konzolminőségben.

Itt vannak az iPhone 15 modellek és az új Apple órák

Tovább fejlesztették a 48 megapixeles kamerát, amely nagyobb szenzor mérettel rendelkezik, ezen kívül egy különleges lencse bevonat is került kívülre, hogy a lense flare effektet csökkentse.

Az iPhone 15 Pro Max modellbe belekerült az 5x-os optikai zoomot biztosító kamera (ezt más gyártók 2019-ben alkalmazták először).

Árak

Gyakorlatilag idén kedvezőbb nyitó árral érkeznek az új modellek, mint egy évvel ezelőtt, az előző generáció esetében.

Ha 700 forintért vennél iPhone-t, akkor téged is csúnyán át fognak verni

Az iPhone 15 széria szeptember 15-től rendelhető Magyarországon, a szállítás szeptember 22-től történik.

A nyitóárak a következők:

  • Apple iPhone 15 (128 GB): 399 990 ft
  • Apple iPhone 15 Plus (128 GB): 449 990 ft
  • Apple iPhone 15 Pro (128 GB): 499 990 ft
  • Apple iPhone 15 Pro Max (256 GB): 599 990 ft

Az új Apple Watch Series 9 és a Watch Ultra 2 már rendelhető, a kiszállítás szeptember 22-től várható.

  • Apple Watch Series 9 alumínium: 189 990 ft-től
  • Apple Watch Series 9 rozsdamentes acél: 329 990 ft-től
  • Apple Watch Ultra 2: 379 990 ft

Ez az új cég felvásárolja használt telefonod, de vásárolhatsz is tőlük

Ez is érdekelhet