Július 28: a túlfogyasztás napja

A globális túlfogyasztás napja 2022-ben július 28-ra esik, egy nappal korábbra, mint a tavalyi évben.

A WWF által életre hívott túlfogyasztás napja az év azon napját jelöli, amikorra az emberiség elfogyasztja azt az energiamennyiséget, amelyet a Föld képes egy év alatt újra megtermelni, vagy elnyelni. 

A Vekeri-tó kiszáradása is megelőzhető volna tudatos, felelős döntésekkel.

A tavalyi évben július 29-re esett ez a nap, míg 2020-ban a koronavírus korlátozások okozta visszaesés miatt augusztus 22-én jutott el a lakosság erre a szintre. Ellenben 1970-ben még december 23-án értük el ezt a fogyasztási szintet.

A Global Footprint Network adatai országokra is bontja a fogyasztást és ez alapján Magyarország sem áll jól, többet fogyaszt mint az átlag. Ha a Földön mindenki az átlagos magyar fogyasztáshoz hasonlóan élne, akkor május 30-án értük volna el a túlfogyasztás napját. Ennél is durvább a katari átlag, amellyel már február 10-én eljött volna a nap. A Beniniek élnek a legkevésbé pazarlóan, az ő életformájukkal a túlfogyasztás napja csak december 26-án jönnek el, így még kevesebbet fogyasztanak, mint az 1970-es átlag.

A túlfogyasztás napja arra hívja fel a figyelmet, hogy a bolygónk és utódaink érdekében is önmérsékletet kell gyakorolni. A felelősség egyaránt rajta van a kormányokon, a vállalatokon, de a magánszemélyeken is, és az nem segít, ha mindenki mástól várja a megoldást. A fenntarthatóbb életmód, a tudatos döntések, amelyek a legtöbbet segítenek.

A WWF többféle tippet is ad, amivel nagyban csökkenthető a fogyasztás, ezek közül néhány:

  • Lehetőség szerint kerüljük a repülést
  • Autózás helyett a tömegközlekedést preferáljuk
  • Csökkentsük az otthonok vízfogyasztását, illetve gyűjtsük és használjuk a csapadékvizet
  • Mérsékeljük a húsfogyasztást
  • Az ételek elkészítéséhez helyi, szezonális, kistermelőtől származó alapanyagokat használjunk
  • Csökkentsük az élelmiszerek pazarlását. Ne dobjunk ki ételt.

Természetesen ezen kívül megannyi módon lehet csökkenteni a fogyasztást. Erre a WWF is készített egy alkalmazást Léptem néven.

A 2022-ben látható ellátási, energetikai problémák esetén még inkább fontos a tudatos döntés, az alacsonyabb fogyasztás, hiszen azt a pénztárcánk rövid és hosszabb távon is megérezheti, nem beszélve a bolygónkról, a Földről.

Videón hogyan hasznosítják újra az elektronikai hulladékot Magyarországon

40 ezer forintos állami támogatással lehet lecserélni a régi telefonokat

Gyakrabban cserélünk telefont, mint indokolt volna, ami nagy baj

Használt iPhone és Samsung telefonokat árul az Auchan

    Ez is érdekelhet