Nagy volt a visszaesés 2022-ben az okostelefonok piacán – kivéve egy gyártónál

A COVID lezárások, a háború, az ellátási láncok akadozása és a mélyülő gazdasági válság komolyan rányomta a kezét az okostelefonok piacára.

2022 utolsó negyedévében 17%-kal csökkentek világszerte az okostelefon eladások, éves szinten is 11 százalékkel estek a számok. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint 1,2 milliárd okostelefont gyártottak és értékesítettek a gyártók tavaly.

Az év első háromnegyed évében elsősorban az alsó- és középkategóriás készülékek piacán volt tapasztalható visszaesés, az utolsó negyedévben pedig a felsőkategóriás szegmens gyengélkedett.

De nem az Apple-nél

Úgy tűnik, hogy az Apple-t kevésbé érintette a probléma. Az ősszel bemutatott új iPhone 14 széria nagyon jó startot vett. A negyedik negyedévben olyan jól teljesítettek az iPhone-ok, hogy minden negyedik okostelefonon Apple logó volt, ezzel az eddigi legmagasabb piaci részesedését érte el a cég.  Az utolsó negyedévben a Samsung volt a második 20%-os részesedéssel, a Xiaomi 11%-kal a harmadik, az OPPO  10%-kal a negyedik, a vivo pedig ötödik 8%-kal.

Apple iPhone 14 Pro

Sosem látott mennyiségű hiba tépázza az iPhone-okat

Számos tényező befolyásolja az új telefonok piacát, a szakértők úgy látják, hogy 2023-ban folytatódhat a csökkenő, szolidabb tendencia az új okostelefonok piacán.

Részben a gazdasági helyzet miatt is, sokan nem cserélik le olyan gyakran a telefonjukat, hosszabb ideig tartják meg azt. Ezzel párhuzamosan növekszik a használt készülékek piaca is, hiszen az elmúlt években a különböző okostelefonok használathatósága is jelentősen javult hosszabb távon.

Ez az új cég felvásárolja használt telefonod, de vásárolhatsz is tőlük

Gyakrabban cserélünk telefont, mint indokolt volna, ami nagy baj

Ez is érdekelhet