A Bocuse d’Or előszobájaként emlegetett Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon győzött a debreceni Nyikos Patrik, amely történelmi sikerként könyvelhető el.
2015 után 2024-ben ismét Magyarországon rendezték a megmérettetést, amely a fiatal szakácsok nemzetközi versenytapasztalat szerzését, fejlődését hivatott ellátni. A METRO Gasztroakadémián rendezték a döntőt, ahol a nemzetközi mezőnyben diadalmaskodott a debreceni fiatal.
A több mint ötven éve zajló Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon korábban olyan ismert hazai séfek vettek részt, mint Kovács Lázár, Széll Tamás, Szulló Szabina, Bicsár Attila, Götz Zsolt, Ádám Csaba, Mede Ádám, Dalnoki Bence, Csillag Richárd és Lendvai Levente. Azonban most, Nyikos Patrik lett az első magyar, aki a dobogó tetejére álhatott és megnyerte a világbajnokságot.
Az ötnapos megmérettetésen 19 versenyző küzdött a címért, amelyet öt kontinensről 12 zsűritag pontozott. A versenyen 27 év alatti ifjú szakácsok vehettek részt, persze ők is már komoly tapasztalatokkal érkeztek, többen akár Michelin-csillagos éttermekben szereztek több éves szakmai tapasztalatot.
A versenyre a résztvevők nem begyakorolt receptekkel érkeztek, hanem a helyi ország alapanyagaiból összeállított meglepetés kosárban találtakból kellett dolgozniuk, önállóan 4 óra alatt 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort kellett megalkotni.
A 2024-es világbajnokság meglepetéskosarának alapanyagai:
- friss, csont nélküli szarvasgerinc
- kacsamáj
- fogas
- birsalma
- Kotányi vanília bourbon paszta
Nyikos Patrik menüsora:
- Előétel: Zöldfűszeres fogastekercs, friss, citrusos beurre blanc
- Főétel: Grillezett szarvasgerinc, konfitált burgonyával, diós zeller raguval, sült kacsamájjal és jus-vel szervírozva
- Desszert: Fehércsoki mousse, fahéjas-citrusos birsalma raguval
A zsűrizés két részből állt, egy háromtagú szakmai bizottság a konyhában felügyelte a főzést és elemezte a versenyzők kézségeit, az alkalmazott technológiát, vagy éppen a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát. Ezt követően kilencfős zsűri a látványt és az ízeket értékelte.
A 2024. évi világbajnokság dobogós helyezettjei:
- helyezett: Nyikos Patrik, Magyarország
- helyezett: Sydney Hamelin, Kanada
- helyezett: Siriyaporn Rithisirikrerg, Norvégia
Nyikos Patrik a debreceni Szc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskolában kezdte meg tanulmányait, ennek keretein belül többek között 1 hónapot Erasmus ösztöndíjjal Németországban dolgozhatott. Ezt követően előbb az IKON Debrecenben Thür Ádám mellett dolgozhatott, majd a budapesti Stand Étteremben Széll Tamás és Szulló Szabina mellett lehetett szakács és megismerte a Michelin csillagos professzionális konyhában a munkakörülményeket.
A neve már 2021-ben felbukkant, amikor a Bocuse d’Or magyar döntőn 1. helyezést ért el Dalnoki Bence commisjaként, majd 2022-ben Bocuse d’Or európai döntő 2. helyezettjei, 2023 januárjában Bocuse d’Or Lyon 3.helyezettjei lettek Dalnoki Bencével.