Repülés: Vége a kötelező maszkviselésnek az EU-n belül

2022. május 16-tól megszűnt az általános repülőtéri és fedélzeti kötelezettség a maszk viselésre – legalábbis az Európai Unió területén belül.

„Jövő héttől az arcvédő maszkoknak nem kell minden esetben kötelezőnek lenniük a légi közlekedésben, nagyjából igazodva a nemzeti hatóságok változó követelményeihez Európa-szerte a tömegközlekedésben” – nyilatkozta Patrick Ky, az EASA ügyvezető igazgatója a schengevisainfo oldalnak május 11-én.

Ugyanakkor a tagállamok eltérően is rendelkezhetnek erről, ahogy tették is korábban, így az elmúlt időszakban hazánkban sem volt már kötelező a szájat és orrt eltakaró orvosi maszk viselése a reptereken és a légi járatok számottevő részén.

Ennek ellenére a Ryanair járatain mostanáig változatlanul kötelező maszkviselés volt előírva, ám Eddie Wilson, a Ryanair vezérigazgatója nyilatkozatában bejelentette, hogy az arcvédő maszkok használata a Ryanair összes járatán opcionális lesz, kivéve a 14 uniós tagállamba induló és onnan érkező járatokat, ahol a tömegközlekedési eszközökön továbbra is kötelező a maszk használata.

Tehát ha valaki Ausztria, Lettország, Ciprus, Litvánia, Észtország, Luxemburg, Franciaország, Málta, Németország, Hollandia, Görögország, Portugália, Olaszország és Spanyolország reptereire tartó Ryanair járatra váltott jegyet, sajnos egyelőre még nem mondhat búcsút a maszknak.

Az olaszországi hatóságok már korábban bejelentették, hogy fenntartják az Olaszországba tartó és onnan induló járatok esetében a  kötelező maszkviselést.

Ez is érdekelhet