Változik a műszaki vizsgáztatás, már a fogyasztást is ellenőrzik a vizsgaállomások

A fogyasztási adatokat is ellenőrzik a jövőben a műszaki vizsgákon, amihez önkéntes lesz a hozzájárulás, ezzel szeretnék a valós fogyasztási képet kialakítani egy-egy típusról.

Korábban a NEDC-típusú átlagos fogyasztási adatokat kellett megadni, jelenleg a WLTP-s módszert használják az autógyártók, hogy az autójuk átlagos fogyasztását meghatározzák a vásárlók felé. Azonban ezekben lehet hiba és nagyon sok tényező befolyásolja, hogy a gyártó adott értéket sikerül-e a tulajdonosnak reprodukálnia.

Az erősen környezetszennyező autókra vadásznak a héten Debrecenben
A környezetvédelmi megfelelést a jövőben is ellenőrzi minden autónál a vizsgaállomás

Magyarországon 2023. május 20-tól lép életre az a szabályozás, amely egy EU-s rendeletnek való megfelelés részeként született. 

Az új jogszabály egyik része így szól: 

 Az időszakos vizsgálatok során 2023. május 20-tól kezdődően az (EU) 2021/392 bizottsági végrehajtási rendelet 10. cikk (1) bekezdésében meghatározottak szerint – a 2.5.1. és a 2.5.2. alpont kivételével – adatgyűjtést kell végezni.

Ez nyilván elég zavarosan értelmezhető és bonyolultnak hangzik. Leegyszerűsítve viszont arról van szó, hogy a 2021 után nyilvántartásba vett autóknál figyelik a valós fogyasztást a műszaki vizsgákon.  Belsőégésű és hibrid autóknál az üzemanyag fogyasztást rögzítik, míg elektromos autóknál az energiafogyasztást. Az autó tulajdonosa dönthet úgy, hogy nem szeretné, hogy rögzítsék a fogyasztási adatot a műszaki vizsgán.

Az így begyűjtött adatot a vizsgaállomás felvezeti a közlekedési hatóság rendszerébe, az pedig éves szinten egy uniós nyilvántartásba.

15 év felett az autók átlag életkora Magyarországon, rekord az adás-vételek számában

Így néz ki autókon az új hazai rendszám
A 2021. után nyilvántartásba vett autók esetében rögzítik csak a fogyasztási adatokat

Ezzel hosszú távon egy hatalmas adattömeg jön létre, amivel könnyebben megállapítható válik az autók átlagos fogyasztása, hiszen nem csak egy-egy konkrét típusra, hanem a hozzá tartozó motorverzióra, felszereltségre is meg lehet állapítani a fogyasztási adatokat.

Remélhetőleg ebből a jövőben készítenek egy szabadon elérhető és kereshető adatbázist is, amely hatalmas segítség lehet az autósoknak, ha vásárlás előtt valós átlagos fogyasztási adatokat keresnek.

10 perc alatt cserélhető akkumulátoros elektromos autó bukkant fel Debrecenben

    Ez is érdekelhet