„Ha nem törődünk testünkkel, hol fogunk élni?” – Egészség világnapja

Már évszázadok óta fontos az emberek számára, hogy az egészséges életmódra törekedjenek hétköznapi tetteikkel is. Április 7-én, az egészség világnapján, a föld minden pontján a testi-lelki egészség megőrzésére hívják fel a figyelmet, egészen 1948 óta.

1948-ban ezen a napon alakult meg az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO. Akkor az egészséget a következőképpen próbálták meg definiálni:

Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya

Ez a definíció is utal arra, hogy az egészséget több szinten éljük meg mindannyian, ennél fogva több szinten is kell értelmeznünk azt:

  • biológiai egészség – szervezet megfelelő működése,
  • lelki egészség – lelkibéke és tudat nyugalma,
  • mentális egészség – tiszta gondolkodás,
  • emocionális egészség – érzések és érzelmek kifejezése, felismerése,
  • szociális egészség – emberi kapcsolatok kialakítása.

Az összes felsorolt szempont egységes megléte esetén mondhatja valaki csak magáról, hogy teljes mértékben, minden szempontból egészséges. De van egyáltalán bárki, akire ez igaz lenne? Milyen apróságokkal tehetünk a teljeskörű egészség elérése érdekében? Ezen a héten tematikus cikkeinkben többek között erre a kérdésre is igyekeztünk könnyen megvalósítható praktikákkal válaszolni, illetve korábbi kapcsolódó írásainkat csatolni!

Tematikus írásaink:

A biológiai egészséghez kapcsolódóan kedden néhány debreceni kondiparkot gyűjtöttünk össze, ahol amellett, hogy ingyenesen férhettek hozzá a különböző eszközökhöz, mindezt a szabad levegőn tehetitek meg. A testmozgás mellett persze az is nagyon fontos, hogy belülről mivel ápoljuk és gondozzuk szervezetünket – mai Tavaszi Vitamin ABC című publikációnkban pedig éppen erről esik szó.

A lelki egészség témájában érdemes megemlíteni egy korábbi cikkünket, amelyben 10 gyógynövényt soroltunk fel, amelyeket otthonunkban is minden nehézség nélkül termeszthetünk, jótékony hatásukkal pedig számtalan hétköznapi problémára nyújtanak megoldást. Továbbá ehhez köthető a boldogság világnapján megjelent cikkünk is, amelyben az öngondoskodásról volt szó. Ebben néhány olyan tippet szedtünk össze, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a lelki-békénk megőrzéséhez.

Ami a mentális és emocionális egészséget  illeti, szintén korábbra hivatkoznánk: Így győzd le a szorongást – 7 tipp egy helyen, ami hozzájárul a mentális egészség eléréséhez, alkalmazásuk pedig akár a hétköznapok stresszes helyzeteinek elkerülésében is segítségünkre lehetnek.

Reméljük, hogy a világnap alkalmából és a cikkeinknek köszönhetően minél többen kapnak kedvet az életmódváltáshoz, és örömüket lelik majd abban, hogy egészségesen élik hétköznapi életüket!

 

Ez is érdekelhet