Debrecenben Hallottam

Hajdúszoboszlói párnagáz kitermelés kezdődhet, halasztva fizeti az orosz gázt az MVM

Az MVM bejelentette, hogy sikerült megállapodnia az orosz Gazprommal arról, hogy a finanszírozás optimalizálása érdekében halasztva fizet a cégnek. Emellett nagyobb energetikai fejlesztéseket és átalakításokat terveznek a földgáztároló kapacitás hatékonyabb kihasználására.

Bár a bejelentés ködös, az arról szól, hogy az MVM Csoport megállapodott a Gazprommal, hogy az előttünk álló téli időszakra halasztott fizetési lehetőséggel élhet az oroszok felé a gázért. Ezzel szeretnék a finanszírozási mozgásteret és a likviditás biztonságát növelni. Elvileg egy 2021. szeptemberében megkötött hosszú távú szerződésnek köszönhetően biztosít többlet gázmennyiséget a Gazprom Magyarországnak, amelyet garantáltak is – illetve a korábbi kormányzati bejelentések szerint ezt piaci ár alatt kapná az ország, ezzel viszont nehéz azt magyarázni, hogy miért szabadultak el akkor a hazai gázárak, amelyet már a háztartások is érezhetnek a “rezsicsökkentés csökkentésével”.

Hajdúszoboszlói párnagáz kitermelés kezdődhet, halasztva fizeti az orosz gázt az MVM

A bejelentés részeként derült ki, hogy az MVM-hez tartozó  Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT)  eszközeit és kapacitásait is hatékonyabban hasznosítanák a jövőben, ezt Hajdú-Bihar megyét is érinti.

A hajdúszoboszlói gáztározó esetében a társaság 800 millió köbméternyi párnagáz letermeléséről hozott döntést. Ehhez valószínűleg a meglévő infrastruktúra elemeket használják majd még, illetve alternatív energetikai hasznosítást alkalmaznak, például a környékbeli CO2-ben dús földgáz felhasználásával villamosenergiát termelhetnek.

A Debreceni Egyetem is letekeri a radiátorokat

Az energiaárak miatt debreceni középiskolákat vonnak össze

Az MVM megvizsgálja azt is, hogy a Hajdúszoboszlón kitermelt gázból felszabaduló CO2-vel mi történjen és hogy azt hogyan tárolják, kezeljék, ez fontos az ország klímapolitikai céljainak elérése szempontjából is.

A kormány azt várja, hogy a hajdúszoboszlói párnagáz hozzájárulhat a rezsicsökkentéshez, mert annak önköltsége rendkívül alacsony, hozzávetőleg 1,5 milliárd euró.

Nagyban meghatározzák az ingatlanok adás-vételét a rezsiár változások

A bejelentést a piac kedvezően fogadta és az egy hetes gyengülés és csúcspontok utána erősödésbe kezdett a forint. Ennek eredményeként október 4-én délre 1 euró 417 forintba, 1 dollár 421 forintba, 1 font pedig 478 forintba kerül. Ez a dollár esetében már több mint 1%-os javulást jelent, amely a múlt héten még 436 forint környékén is járt.

 

Egyre komolyabb az árstopos élelmiszerek mennyiségi korlátozása a boltokban

Ez is érdekelhet