Hamarosan az élelmiszer-hulladékot is lehet majd szelektíven gyűjteni

Hamarosan az ételhulladékokat is szelektíven, elkülönítve kell gyűjteni, amely újrahasznosítva szintén értékes nyersanyagot képezhet.

Az Európai Unió jelenlegi irányelve alapján a zöldhulladékot és a csomagolóanyagokat kell szelektíven gyűjteni és újrahasznosítani, azonban 2023. december 31-ig kell a tagállamoknak hasonló módon biztosítani az élelmiszer-hulladékokat.

Hamarosan az élelmiszer-hulladékot is lehet majd szelektíven gyűjteni

Egy főre vetítve évente átlagosan 105 km élelmiszer eredetű hulladék keletkezik a fejlett országokban. Az EU-ban ez becsülve kb. 92 kg. Magyarországon a NÉBIH szerint 65 kg ez a mérték. Összességében tehát a nagy átlag alatt vagyunk jelentősen, de így is sok, amúgy újra feldolgozható hulladék kerül a kommunális szemét közé, ezáltal a lerakóba, vagy égetőbe.

Az élelmiszer-hulladékok külön gyűjtéséből speciális komposztot, vagy biogázt lehet előállítani, amelyek utána újrafelhasználhatók, ezzel növelve a körforgásos gazdaságot. Az Egyesült Államokban Kalifornia és Vermont államokban például az idei évtől bevezettek a lakosság felé kötelező élelmiszer-hulladék szelektív gyűjtést. Így ott nem kerülhetnek ezek a kommunális szemetesbe, külön kell gyűjteni például a banánhéjat, állati csontokat, zöldségeket, azokat pedig különállóan is dolgozzák fel.

Természetesen egy ilyen új szelektív gyűjtéshez jelentős infrastruktúra fejlesztésre van szükség Magyarországon is. Új gyűjtőedényeket, gyűjtőjáratokat kell kialakítani, valamint a feldolgozást is meg kell oldani.

A legjobb hulladék, amely meg sem születetik

Vannak olyan élelmiszer-hulladékok, amelyek létrejötte kevésbé elkerülhető. Ilyenek az állati eredetű csontok, illetve a nem fogyasztható gyümölcs és zöldség héjak. A maradék élelmiszerek hulladékká válását azonban előre tervezéssel, önmérséklettel lehet csökkenteni.

Debrecenben is elérhető a Munch program, a hazai startup, amely célja az éttermek és ételekkel foglalkozó üzletek számára egy olyan lehetőség biztosítása, hogy a kimaradó ételeket értékesítsék csökkentett áron.

Így lehet országszerte menüket, süteményeket, szendvicseket és egyéb ételeket megvásárolni akár féláron is. Így a vevő jelentősen olcsóbban vásárolhat meg egy finom ételt, míg az eladó elkerüli azt, hogy a kimaradt ételt ki kelljen dobni. Természetesen a Munch-on csak olyan ételeket értékesíthetnek a partnerek, amelyek fogyasztásra teljesen alkalmasak. Ha még nem próbáltad ki a Munch-ot, a regisztráció során add meg a ref581995t kódot és 500 forint kedvezményt kapsz az első Munch megvásárlásából.

Debrecenben is hódít a Munch törekvése az ételpazarlás ellen

Rendkívül fontos a használt sütőolaj külön gyűjtése is. Szerencsére ezt már Debrecenben is nagyon sok helyen le lehet adni. A sütőolaj WC-be, lefolyóba öntve nem csak dugulást okozhat idővel, hanem a szennyvízbe, vagy a környezetbe jutva rendkívüli módon károsítja a környezetet, illetve megnehezíti a víz tisztítását. A külön gyűjtött sütőolajat sok boltban, benzinkúton, vagy akár a városban erre a célra kialakított gyűjtőszigeteken le lehet adni (van ahol még fizetnek is érte) és újrahasznosítva bio gázolaj jöhet belőle létre, amely elkészítése alacsonyabb energiaigényű és kevesebb károsanyaggal jár, mint a kőolajból előállított hagyományos gázolaj.

Már az ALDI is átveszi a használt sütőolajat

Ez is érdekelhet